Korábbi cikkünkben 2017 általunk legjobbnak vélt kerékpáros applikációi kerültek terítékre megemlítve azt is, hogy biztos lehetne még bővíteni a listát. Megemlítettétek a Locus nevű alkalmazást is, méghozzá joggal, de hogy mit érdemes tudni erről a navigációs programról?

A kerékpáros hegyi túrákhoz előszeretettel alkalmaznak néhányan olyan applikációkat, mint amilyen például az OsmAnd, az OruxMaps és az Endomondo, míg mások a Google Maps szolgáltatásait is igénybe szokták venni, utóbbi hátrányairól azonban már írtunk rövidebben az előző cikkben.

Hirdetés

Miben más a Locus Map?

Hatalmas előnye, hogy magyar nyelven is elérhető, emellett rengeteg túratérkép formátumot képes kezelni és számos olyan egyéb funkcióval is rendelkezik, amik megkönnyíthetik az utunkat. Az egyik legfontosabb érv még is talán az, hogy offline állapotban is hasznát vehetjük, tehát nem kell folyamatosan a mobilnetünket ébrenlétben tartanunk ahhoz, hogy alkalmazzuk.

Megtervezhetjük vele útvonalunkat, de akár rögzíthetjük, sőt elemezhetjük is azokat, vagy importálhatunk is új útvonalat. Kiegészítő információkat kaphatunk többek között a turistajelzésekről, avagy kiemelhetjük a szintvonalakat és a turistautakat. Külső GPS csakugyan igénybe vehető, ahogyan navigációs funkcióval is el van látva a program. Sok más mellett lekövethetjük vele a megtett kilométerek számát, a sebességet és a célig még hátralévő kilométerek számát. Mutatja az akkumulátor hőmérsékletének állapotát, éjszakai üzemmódra is képes átváltani, de a tengerszint feletti magasságot is láthatóvá teszi.

Mindez azonban tényleg csak töredéke az alkalmazásnak, ami talán keserűséget tud okozni az az, hogy csak android mobiltelefonon üzemel.

Locus Map Free vagy Locus Map Pro?

Mint sok más applikációhoz, ehhez is hozzáférhetünk ingyenesen (Locus Map Free) vagy fizetős formában (Locus Map Pro). Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy leírom, ha fizetünk a szolgáltatásért, akkor némileg a funkciók tárháza is kibővül, másrészt így a reklámokat sem kötelességünk elviselni. Ettől eltekintve, ha először csak tesztüzembe helyeznénk a programot, akkor arra tökéletes lehet a free verzió is, hiszen offline módban csakugyan alkalmazható, aztán úgyis eldöntjük mi magunk, hogy megéri-e nekünk a fizetős változat.

Hátrány a free verzióban, hogy reklámokat kaphatunk, limitálva van a geocaching, a nyomon követés, a navigáció, valamint nincs időjárás előrejelzés sem. Az online és offline térképek, valamint a helyi látnivalók és a track-ek kezelése azonban mindkét esetben megfelelően működhetnek.

Honnan töltsek le hozzá térképet?

A térképek esetében is válogathatunk ingyenes vagy éppen fizetős útmutatók közül. Az OpenMaps egy bevált módszer lehet erre, melynek térképeit az OSM adatai alapján frissítik, de vannak, akik a turistautak.hu weboldalával is elégedettek. Térképeiket kifejezetten magyar utakra tervezték. A MapQuest és az OSM Classic ugyanazt a térképet jeleníti meg, de ott van még a Map1.eu is, ami kerékpározáshoz is igénybe vehető. Ha útnak indulnánk, érdemes tesztelgetni kinek melyik válik be jobban, hiszen van, amelyik inkább közúti és városi (pl.: MapQuest, stb.) közlekedésre alkalmasabb, míg van, amelyik főképp túrázásra (pl.: OpenMaps, OpenTopoMap, Map1.eu, stb.) specializálódik.

 

Hivatalos weboldal: locusmap.eu

Hirdetés

2 hozzászólás

  1. Mindezt az OsmAnd simán tudja és abban n/s/incsenek reklámok! Számomra egyik kedvenc a hangos navigáció akár az erdőben – egyik bedugott fülessel : nagyon tuti, a legkisebb erdei úton is figyelmeztet, merre menjek, nem kell folyamatosan nézni a kijelzőt. Nekem egyelőre jobban bevált mint ez (LocusMaps).

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet