A fogyasztói preferenciák változásával egyre nagyobb kereslet mutatkozik a fenntartható kerékpáros ruházatra. A tudatos vásárlók mind az üzletekben, mind pedig az interneten vásárolva előszeretettel válogatnak az ilyen típusú bringás ruházati modellekből. A biciklisek célja nem kevesebb, minthogy megóvják a környezetüket, és az etikus divat követésével biztosítsák a sport jövőjét. 

Hirdetés

Ennek érdekében olyan kerékpáros technikai ruházatot keresnek, amelyek előállítása módja, csomagolása, felhasználása nem, vagy minél kisebb mértékben környezetterhelő hatású.

Ezt a nemes célt elsősorban az adott ruházat anyagának gondos kiválasztásával lehet elérni. A biopamut, len, kender, lyocell vagy az újrahasznosított poliészter ökológiailag fenntartható anyagok, tehát az ezekből az anyagokból készült kerékpáros ruhák méltán népszerűek.

A kerékpáros ruhagyártók egyes exkluzív kollekciói egyre inkább kielégítik a fenntarthatóság trendjét, és a vásárlók készek ezért extra költséget is fizetni.

Természetesen azonban a fenntarthatóságra való törekvés nem mehet a minőség rovására, így a ruhák továbbra is eleget tesznek a sport gyakorlásához szükséges kihívásoknak, például légáteresztőek, és vízállóak.

A titok a környezettudatos tervezésben rejlik.

Fenntarthatósági lépések és szolgáltatások:

  • környezetkímélő anyagok felhasználása a gyártási folyamatokban
  • hulladékmentes termelés
  • lebomló, vagy újrahasznosított csomagolás használata
  • újrahasznosítási workshop tartása
  • állati eredetű gyapjú és tollak felhasználásakor nem alkalmaznak csonkítást, és védik az állatokat
  • a szövetfestés során kevesebb víz használata (csak minden 2. szálat festenek)

Szemétből készülő kerékpáros ruha

Egyes márkaüzletek képviselői a használt sportruháid kitisztítják és elajándékozzák, vagy elküldik újrahasznosításra. Így a ruháid biztosan nem a szeméttelepen végzik. Így cselekszik például a Velocio, az Apidura, és a Velocolour cég is.

A kevésbé sérült kerékpáros ruházatot felújítás után akciós áron kínálhatják az üzletekben. Azt természetesen jelzik a vásárlók számára, hogy a termék szépséghibás, újszerű, vagy alig használt állapotú. Erre a polcra kerülhetnek például azok a termékek, amelyeket mérethiba miatt küldtél vissza, vagy azért, mert mégsem tetszik neked.

Farmert bringázáshoz is – fenntartható módon

PFC mentesség
A perfluorozott és polifluorozott szénhidrogénekkel impregnált ruházat ugyan víz-, kosz- és olajtaszító tulajdonságú, de nem bomlik le. A gyártók egyre inkább megújuló anyagokkal helyettesítik, hogy így tegyenek a környezetért.

Öko példaképek

A fenntartható kerékpáros ruházat egyik képviselője, a Patagonia például tippeket ad a termékek ápolásához, és javításához azért, hogy hosszú életűek legyenek. Megmutatják a felhasználóiknak, hogyan javítsák meg a zipzárt, a gombot, vagy hogy miként tüntessék el a ruháról a kivehetetlennek tűnő foltokat.

A Kitsbow maradék anyagokból (pamut, poliészter, műanyag), megújuló anyagokból készíti ruházatát. A Pearl Izumi, és a 7mesh megjavítja a ruházat apróbb hibáit. A Rapha arra törekszik, hogy 2025-re szén-dioxid-mentesen menjenek végbe a gyártási folyamatai.

Éllovasságuk miatt egyes márkák egyedi szabványaik miatt környezetvédelmi díjakat is kapnak.

Természetesen, ha fenntarthatóságról van szó, a Decathlon, a Nike, vagy az Intersport sem marad le a sorban, és törekvéseikről weboldalaikon is részletesen beszámolnak.

Tipp: Figyeld a termék címkéjét, amelyen megtalálod a felhasznált alapanyagokat.

Tudtad?
• A műanyag palackokból kinyert poliészter segítségével is készülhet fenntartható anyag
• Kémia kezelés helyett magolajjal is kezelhetik a textíliákat
• Lehetséges az óceánokból származó nylon hulladék újrahasznosítása, így készül a nylonfonal.

Vásárolj te is a fenntarthatóság jegyében tervezett, környezetbarát kerékpáros ruházatot, és csökkentsd a biológiai lábnyomodat! Legyél környezettudatos sportember!

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet