A norvég fővárosban évek óta napirenden van az autók kitiltása, de a közelmúltig nem találtak megfelelő megoldást. A mostani ötlettel precedenst teremthetnek.

Hirdetés

Norvégia 2030-ra az 1990-es szint 95%-ára kívánja csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Lévén a hatszázezres város népessége az előzetes becslések szerint 2040-re 30%-kal is növekedhet, a vezetés megoldást keresett a problémára.

Oslo szén-dioxid kibocsátásának 61%-áért a közlekedés felelős, amiből 39%-ot tesz ki az autó forgalom. Nem meglepő módon a privát autóhasználók lettek az intézkedések célpontjai. Két éve be is lengették, hogy 2019-re kitiltanák a belvárosból az autókat, azonban a konzervatívok leszavazták a dolgot, így minden maradt a régiben. Mostanáig.

Az új ideológia célja, hogy a lehető legkevesebb autó hajtson be az ezer fő lakta belvárosba, így fokozatosan megszüntetik a felszíni parkolóhelyeket. Első körben (2017) a felszabaduló helyeken közösségi tereket, kisebb kerteket, padokat, játszótereket alakítanak ki. Ez már elkezdődött, hat helyszínen kezdték meg az átalakításokat.

A második lépcsőben (2018) egyre több utcát fognak sétáló utcává alakítani és 64 kilométernyi kerékpárutat építenek. Az utolsó, 2019-es lépcsőben felülvizsgálják az átalakításokat, és amennyiben lehetséges, betiltják az autózást a belvárosban.

Címlapfotó: Wikimedia Commons

Hirdetés
VIAThe Guardian
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

1 hozzászólás

 1. Hello!
  Tetszenek ezek a megoldások, nálunk is így kellene tenni!
  Nem érdekel, ha megköveznek is érte, de úgy gondolom, hogy az üzemanyag drasztikusabb áremelése is jó alternatíva lehetne.
  Jelenleg sajnos nem elég drága ahhoz, hogy az emberek meggondolják mikor indítsák be autójukat.
  Hogy drága lesz miatta a kenyér? Arra is van megoldás, pl. kapjon kompenzációt a rokkant, a nagy családos és az a fuvarozó, aki igazolni tudja, hogy ebből él és nélkülözhetetlen számára az autó.
  Továbbá az elektromos autók és bringák megvásárlását nem ártana határozottabban támogatni!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet