A kockaköves klasszikusok záró versenyén újra magára talált a Quick-Step és két belga bringásukkal mesteri versenyt futottak, pedig sokáig egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy ők örülhetnek majd a roubaix-i velodromban.

Hirdetés

257 kilométer Franciaország legkegyetlenebb kockakövein: Compiégne és Roubaix között 29 szektornyi, összesen 54,5 kilométernyi rázató várt a Párizs-Roubaix mezőnyére, amely az első órában egyben haladt a macskakövek felé.

A Troisvilles szektor után viszont rögtön egy jó nagy csoport, több mint húsz kerékpáros lépett el a mezőnytől, de a kiegyensúlyozott erőviszonyok miatt nagyon rövid pórázon tartották őket.

Ahogy az lenni szokott, a nap első ötcsillagos, legnehezebb szektorán, az Arenbergen kezdődött el igazán a verseny. Az egész napon rendkívül aktívan versenyző Stijn Vanderbergh (AG2R) vezette főmezőny utolérte a szökést, sőt a belga kicsit el is tudott lépni az élcsoporttól. Wout Van Aert (Jumbo Visma) defekt miatt úgy tűnt, kikerül a pixisből, de a többszörös cyclocross világbajnokot nem ilyen fából faragták. Szívós küzdelmek árán felért az élcsoportra, ám egy gyors kerékpárcsere után elesett és ismét több tíz kilométeren keresztül kellett ina szakadtából hajtania, mire felért a spiccre.

Van Aertnek szerencséje volt abból a szempontból, hogy elöl még elég nagy létszámú volt a főmezőny, így a belga ideálisabb nyomokon haladhatott a rázatókon, de ettől függetlenül számítani lehetett rá, hogy az ő győzelmi esélyei valószínűleg elszálltak. Nem úgy a Quick-Stepnek, akik még mindig nagy létszámmal tekertek az élen, Philippe Gilbert 67 kilométerrel a cél előtt a sima aszfalton el is lépett a többiektől. Gilbert Nils Politt (Katusha) és Rüdiger Selig (Bora Hansgrohe) személyében társaságot is kapott elöl, de a belgán látszott, hogy nem akarja a véletlenre bízni és igyekezett lerázni magáról a nehezéket. 48 kilométerrel a cél előtt jött el a verseny egyik kulcsmomentuma: Sagan Van Aerttel, Yves Lampaerttal és Sep Vanmarckéval (EF Education First) felzárkóztak Gilbertékre. Ez a csoport széles összefogásban hamar egy percre növelte az előnyét az élen, Greg Van Avermaetnak és a többieknek szép lassan elúszott a hajó.

Mikor már biztossá vált, hogy az elöl tekerő hatos közül kerülhet ki a győztes, a Quick-Step elkezdte kijátszani a kártyáit. Gilbert ismét egy sima aszfaltutas részt választott a támadásra és 22 kilométerrel a cél előtt csak Sagan és Politt bírt vele maradni. A fiatal németen már jó ideje úgy tűnt, hogy a fülén veszi a levegőt, ennek ellenére az egyik utolsó igazán kemény kockaköves szektoron támadott és nagy meglepetésre csak Gilbert bírt vele maradni. Lampaert közben tovább kavarta a kártyákat hátrébb, kinézett a Quick-Stepnek egy csinos dupla dobogó.

Gilberték az utolsó kilométereken természetesen már csak egymást figyelték, mögöttük a vert had szép lassan teljesen kivérzett, Lampaert tisztes vákuumban tekert a harmadik helyért. Gilbert a velodromban gond nélkül lesprintelte Polittot, így pályafutása negyedik monumentumát nyerte, már csak a Milánó-Sanremo maradt neki.

A 2019-es Párizs Roubaix végeredménye:

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet