Rendesen végezted az edzéseket egész évben? Esetleg versenyeken is indultál? Nagyszerű! Bízom benne, hogy elkerültek a mostanság sajnos gyakori járványok és betegségek, így maradéktalanul végre tudtad hajtani a magad vagy edződ által előírt edzésprogramot. Ha még az edzésperiodizáció és a személyre szabott terhelés alapelveit is betartottad, akkor jó eséllyel gyanítom, hogy sikeres kerékpáros szezont zártál.

Akár így sikerült, akár úgy, ez az évad a vége felé közeledik. Október általában a pihenés időszaka sportágunkban a novembertől esedékes alapozás, a következő évre történő felkészülés megkezdése előtt. Ezt, az elmúlt és a következő szezon közötti „vakációt” hívja a szaknyelv átmeneti periódusnak, melynek az a lényege, hogy az előző felkészülési és versenyidőszak minden fizikai és szellemi fáradtságát kipihenjük, és jó állapotban, tettre készen várjuk az újabb feladatokat. Ha ez a fajta terheléscsökkentés elmarad, annak előbb-utóbb túledzettség, kiégés, de mindenképpen csökkenő teljesítmény lesz a vége. Ha a teljesítőképességed fejlesztése a célod, akkor ezt mindenképpen el kell kerülni.

Hirdetés

Legyen személyre szabott az edzés – 1. rész

Kiválóan alkalmas ez a pihenő arra is, hogy a régóta halogatott, de már esedékes orvosi vizsgálatokat, kisebb beavatkozásokat elvégeztessük. Ilyen lehet például a fogászati kezelés, az orrsövény- vagy a mandula-műtét… Tudom, nem szeretem dolgok ezek, de ha szükséges, túl kell lenni rajta, mert pont a legrosszabbkor fogják a legnagyobb gondot okozni, például amikor a legfontosabb kerékpáros célod kapujában állsz – ez szinte biztos, gyakori eset.

Van egy kényes, speciális pontja ennek a hirtelen jött, tervezett edzésmunkától mentes pihenésnek, ez pedig a testösszetétellel kapcsolatos. Mivel az edzésterhelés hiányzik, nagyon oda kell figyelni a kalóriabevitelre, mert ugye kevesebbet is használunk el a mindennapokban… Különösen fontos ez a szempont azoknak, akik pont ilyen céllal, testsúlymenedzselés miatt kezdték el a rendszeres sporttevékenységet. Az amatőr versenyzők pedig, akik esetleg egy sportdietetikus által előírt étrendet követnek az edzésprogram mellett, ilyenkor értelemszerűen ezen a szigoron is lazíthatnak egy kicsit – persze csak olyan mértékben, hogy a felkészülés 5 hónapjában a felszaladt kilók és testzsírszázalékok a versenyidőszakig különösebb plusz erőfeszítés nélkül leadhatók legyenek.

Azt azért ne gondold, hogy akkor most csak heverészel majd a kanapédon, nézed a kedvenc filmjeidet, miközben szürcsölöd a kólát és ropogtatod a chipset. Előírt edzésprogram ugyan nincs, de az átmeneti periódus nem passzív pihenést jelent! Kell az is persze, de némi mozgás nem árt. Lehetőleg olyan mozgásformát válasszunk, amit örömmel végzünk, nem sérülünk le benne, és az sem árt, ha a szabadban, jó levegőn végezhető. A legtöbb szakember ilyenkor a kerékpározás felfüggesztését javasolja, mert azt úgyis bőven fogod majd gyakorolni a szezon többi részében. Ezt a pár napot biztosan kibírod nélküle – ha pedig már nagyon mehetnéked van, az jó jel, annál nagyobb kedvvel fogod elkezdeni újra az edzéseket!

De mit is jelent ténylegesen ez a „pár nap”? Ez attól függ, milyen mértékű volt az éves terhelésed. Élsportolók akár 1 hónapot is pihennek, a leggyakoribb a 2-3 hét. Ha nem is volt megerőltető szezonod, nem indultál versenyeken, csak gyűjtögetted a kilométereket, 1-2 hét ilyen jellegű szabadság akkor is jót fog tenni, nem kell tőle megijedni. Fogd fel úgy, hogy visszalépsz egyet ahhoz, hogy jövőre kettőt léphess előre. Jó pihenést kívánok!

Hirdetés
A Német Kerékpáros Szövetség A-licences edzőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom 1993 óta. Az edzőképzésben 2002 óta vagyok jelen kerékpáros szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet