Sokkoló tényeket közölt a kolumbiai kerékpáros szövetségnek adott interjújában a kétszeres Grand Tour-dobogós, Rigorberto Urán. A Team EF Pro Cycling bringása szerint a kerékpársport egy szegény sport, ami nem tudna megbirkózni a Tour de France elvesztésével.

Hirdetés

Úgy tűnik, 2020-ban egyik GT-t sem a szokott időpontjában rendezik meg. Az új koronavírus járvány okozta korlátozó intérkedések először a Giro d’Italiát kényszerítették térdre, majd a Tour de France is parkolópályára került. A Francia Körverseny azonban olyannyira a többi háromhetes fölött áll ismertség és anyagi szempontok alapján, hogy ennek a versenynek találtak először új időpontot. a Tourt jelen állás szerint augusztus 29. és szeptember 20. között rendezik majd, így biztos, hogy a Vueltának is új helyet kell találni a szezonban.

Sokan már most őrültségnek tartják a Tour de France megrendezését, lévén az európai országok becslések szerint nyár közepére-végére nyithatnak ki újra. Elemzők szerint a Tour de France megrendezése éppen csak a járvány leülepedése után óriási kockázattal járna. Azok alapján viszont, amit Rigoberto Urán mondott, lényegében a kerékpársport gazdasági alapfeltétele, hogy a Tour de France-t megrendezzék, máskülönben alig 3 csapat maradna életben a 18-ból. Hogy ne menjünk túl messzire a példáért, az EF Pro Cycling mindig is ingatag anyagi helyzetű csapatnak számított, 2017-ben közösségi finanszírozási kampányt indítottak a megmentésükre.

O-ó, a Cannondale már a nézőktől kalapozza a pénzt

A kolumbiai bringás megerősítette azt is, hogy nagyjából 40%-os bércsökkentést alkalmaztak az EF Pro Cyclingnél és el is küldtek néhány embert a kisegítő személyzetből. “Leginkább a fiatalokat sajnálom. Talán házat vettek az édesanyjuknak, aztán most ez történik. Fizetéseket csökkentenek és egyeseket ki is rúgnak a csapatból” – kesergett a kolumbiai kerékpáros.

A 2017-es Tour de France második helyezettje több másik szomorú tényre is rávilágított. A Giro d’Italia eddigi remények szerint októberben találhat magának új időpontot, amikorra az időjárás már sokkal szeszélyesebb, mint májusban, különösen a hegyekben. Ahogy Urán fogalmazott: “Ha azt mondják, hogy a hidegben kell versenyeznünk, akkor a hidegben fogunk versenyezni. Azt is meg kell vizsgálnunk majd, hogy hogyan fognak működni a dolgok a világban. Engednek majd utazni minket? Beutazhatunk Európába? Hazautazhatunk majd Kolumbiába?” – világított rá a kerékpáros érdekvédelmi szövetségek gyengeségére és a teljes bizonytalanságra a 33 éves kerékpáros.

Címlapfotó: A.S.O.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet