Somogyi tekerés a lenyűgöző Deseda-tónál

Kaposvár, belváros – Deseda tó – Tókaji parkerdő

Ez a kevesebb, mint 40 km hosszú, Kaposvár és környéke túra tartalmaz mindent, ami a gyönyörű belvárosi barangolástól, a laza tó-körüli úton keresztül, a szintezős, off-roados parkerdő túráig elképzelhető.

Hirdetés

Távolság: 35,7 km

Emelkedés: 270 m

Nehézség: Közepes-nehéz

GPX file letöltése: ide kattintva.

Túránk Kaposvár belvárosából indul, a Fő utca sétáló részén, ami hivatalosan is bringaút, de természetesen vigyázni kell a gyalogosokra. Itt a sok látnivaló egymástól pár méterre található.

A Kossuth téren láthatjuk a Nagyboldogasszony Székesegyházat, a Városházát, a Mária-oszlopot és Nepomuki Szent János szobrát. Kicsit távolabb, a Dorottya házat, és több szobrot is Rippl-Rónai Józsefről mintázva. A festő a város leghíresebb szülötte, ezért természetes, hogy a volt Vármegyeházában berendezett múzeumot is róla nevezték el. Fontos, hogy a Rippl-Rónai Múzeum nem egyenlő a művész villájában berendezett Rippl-Rónai Emlékházzal. Ez utóbbit nem érinti a túránk.

A belvárosban több lehetőség is adódik a pihenésre. Az Európa park egyből a Fő utca mellett helyezkedik el, kellemes árnyékot és kényelmes ülőhelyet ad, ami meglehetősen jól tud esni a tűző napon való bringázás után. Hasonlóan üdítő kitérő lehet a Nagy Imre park.

Berzsenyi park

A hangulatos és kényelmesen biciklizhető belváros nem szűkölködik vendéglátóhelyekben és érdemes is itt feltankolni, mert indulunk is a Desedához. A tó felé menet elgurulunk a szépen karbantartott Berzsenyi park mellett, az Arany János utcánál jobbra fordulunk és egészen a Kaposvári Arénáig haladunk. Az Arénánál balra kell fordulni, majd onnan jobbra tartunk a Deseda felé.

Úton a Deseda felé

A városhatártól a tóig tartó 3,5 km-es szakasz tökéletes aszfalttal rendelkező, kényelmes bringaút. A Deseda elsősorban egy horgásztó, de fürödni is lehet benne. A bringaút Kaposvárról a toponári strandra fut be. Itt érdemes is megállni, pihenni, enni-inni, mert a tó körül nem lesz más vendéglátóhely. Ha valaki bringa nélkül érkezik, a strand mellett elhelyezkedő Fekete István Látogatóközpontban tud bérelni járművet, de jobb, ha előtte egyeztet telefonon.

A Deseda kör 14 km hosszú  és szinte végig követi a partvonalat. Nemcsak azért szeretjük, mert ideális terep maraton és ultramaraton versenyek lebonyolításához, hanem mert tökéletesen és biztonságosan bringázható, minimális szintkülönbségekkel. Nem véletlen, hogy ez a szakasz néhány szavazat híján majdnem elnyerte Az Év Kerékpárútja címet.

Az útvonal gyönyörű tájakon visz keresztül, több pihenőhelyen és játszótéren is eltölthetünk egy kis időt. A látogatóközpont mellett kialakított tanösvényen a tó állatvilágával is megismerkedhetünk, a fák szerelmeseinek pedig az északi részen elterülő arborétumot ajánljuk, ahova egy 100 méter hosszú fahídon lehet átjutni. A tókerülés utolsó szakaszán érdemes felmenni a Deseda-kilátóba, ahonnan körülnézve megfigyelhetjük a Somogyi-dombság lankáit.

A kör végeztével indulunk vissza Kaposvárra, a sportcsarnok után az Arany János utcán haladunk végig, a kijelölt kerékpárúton, kikerülve a belvárost. A Füredi útra balra kanyarodva egészen a Plázáig tekerünk, ahol egy jobbkanyar után a Cseri úton folytatjuk túránkat a Tókaji parkerdő felé. Ha eddig hiányzott valakinek a szint, most örülhet, mert fel kell kapaszkodnunk a Cser városrészig. Itt pár kilométeren keresztül nincs is kijelölt kerékpárút. Amint elértük a Tókaji utcát, jobbra fordulva megtaláljuk a túraösvényt, ahol nem lehetetlen kerékpározni, de aki félti magát, vagy a gépét, az jobb, ha tolja 50-60 métert, cserébe viszont hamarabb a parkerdőben találja magát. Alternatíva lehet a kijelölt műút/bringaút használata, ezt a visszaúton nézzük meg.

A Tókaji parkerdő a Zselici Tájvédelmi Körzet része, remek kiránduló-pihenő hely játszótérrel, kis tóval és friss erdei levegővel – az itt található forrás vize pedig kifejezetten jólesik. Az erdei úton déli irányba haladva eljuthatunk a Szennai Skanzenig, de mi inkább északra fordulva a műúton felkapaszkodunk Kaposvárra és a Cseri park mellett leereszkedve elérjük a belvárost, ahol túránk véget is ér.

Ez a túra tökéletes családi kiruccanásnak, és egy aktív sporthétvégének egyaránt. Aki ezen kívül aktív pihenésre vágyik, kipróbálhatja a Virágfürdőt, a Városliget szolgáltatásait, vagy végigtekerhet a Petörke völgyi kerékpárúton egészen Lipótfáig.

Tématámogatás: Készült az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu ajánlásával.

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet