A világ orrszarvúinak 80%-a Dél-Afrikában él, nagyrészük a Kruger Nemzeti Parkban. Azonban ez a csodás állatfaj sajnos kihalófélben van a vadorzók miatt. A tülkükért vadásszák őket, aminek a porrá őrölt formáját gyakran használják a hagyományos kínai orvoslásban. Ez egy meglehetősen speciális probléma, melyre kellett egy hatékony megoldás. 

Hirdetés

Évek óta próbálják felvenni a hatóságok a harcot a vadorzókkal szemben és ezúttal egy váratlan helyről érkezett segítség a munkájukhoz. Egy svéd gyártó, a Cake készíti azt az innovációs fejlesztésű elektromos motort, melyet sikerrel használnak a dél-afrikai vadonban a vadorzók megfékezésére. A cég erőteljesen elkötelezett a fenntarthatóság mellett. A kifejezetten extrém felhasználás mellett is tartós és strapabíró járműveket fejlesztenek, melyek élettartama is hosszabb.

fotó: https://ridecake.com/

Az elektromos motorok váltak az orvvadászok elleni harc leghatékonyabb és legfenntarthatóbb eszközévé. Ezek a speciális járművek lehetővé teszik, hogy a nehéz terepeken is csendesen lehessen megközelíteni a bűnözőket. Az új elektromos motorokhoz napelemes töltők tartoznak, melyek segítségével fenntarthatóbban működtethetőek a járművek. A motorok teljesítménye megfelel egy 250 cm3-es normál motornak. A maximális sebességük 90 km/óra és 180 kilóig terhelhetőek.

fotó: https://ridecake.com/

A hagyományos motorokat néhány perc alatt meghallották így esélyük sem volt elkapni a bűnözőket. A csendes járművekkel azonban egészen közel tudnak kerülni hozzájuk és sokkal hatékonyabban vehetik fel a harcot ellenük. A korábban használt terepmotorok nem csupán hangosak voltak, de fenntartásuk is igen drága volt. Az üzemanyag utánpótlás is csak nehezen és költségesen volt megoldható, ráadásul a kipufogógázok is szennyezték a levegőt. Igen gyakran kellett más motoros járműveken, messziről szállítani az üzemanyagot a térségbe.

Az első Cake modellek 2018-ban kerültek piacra és az elmúlt évek már bizonyították eredményességüket. Speciális igényekhez speciális fejlesztések szükségesek és örvendetes, amkor ez fenntartható módon valósul meg.

Az afrikai klímához adaptált motorok ellenállóbbak a nedvességgel, sárral, porral szemben. A motorok üzembe állításával sikerült lényegesen csökkenteni a károsanyag-kibocsátást a nemzeti park területén és a fenntartással járó költségek is jóval alacsonyabbak lettek.

A gyártó kínálatában egyébként megtalálhatók a hagyományos felhasználásra szánt járművek is, így az ingázáshoz és speciálisan teherszállításra is alkalmas motorok is.

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet