Idehaza is kényes téma a kerékpáros bukósisak viselés kérdése. Egyesek szerint nem elég kényelmes, míg mások úgy vélik távol áll a divattól. Amíg sokan kifogásokat kerestek, addig voltak, akik fogták magukat és elkezdtek ötletelni olyan bukósisakok fejlesztésén, amik minden szempontot kielégíthetnek.

Amerikában sem örvendnek a legnagyobb népszerűségnek a kerékpáros bukósisakok, kötelező használatukat azonban nem is írják elő egyetlen szövetségi vagy állami törvényben sem. A Breakaway Kutatócsoport People for Bikes vizsgálata alapján Amerikában évente több mint 100 millióan választják a kerékpáros közlekedést. Egy nem rég készült felmérés szerint a bringázáshoz viselt bukósisakok mintegy 70%-kal csökkenthetik a súlyos fejsérülések veszélyét, 65%-kal pedig a halálos kimenetelű fejsérülések kockázatát. A kutatások eredményei azt mutatták, a nyaki sérülések nem kapcsolódnak a sisakhasználathoz – olvasni a részleteket a Forbes online magazin összefoglalójában.

Fotó: Facebook – Thousand Helmets

Gloria Hwang és Amar Patel, a Thousand társalapítói jelenleg azon dolgoznak, hogy olyan innovatív kerékpáros bukósisakokat hozzanak létre, amelyek biztonságosak és stílusosak, miközben nők és férfiak egyaránt hordhatják azokat. Hwang korábban még egy statisztikában olvasott arról, hogy az Egyesült Államokban évente 50 ezer személy sérült meg bringázás közben és 1000 olyan kerékpáros baleset történt, ami halállal végződött. A Thousand (Ezer) elnevezés ennélfogva szimbolikus jelentéssel rendelkezik.

Hwang saját bevallása szerint szintén nem hordott korábban bringázáshoz bukósisakot. Ez a szokása azután változott meg, hogy egy barátja kerékpáros balesetben vesztette életét. Tehát elmondása szerint elsősorban nem az üzlet vagy a nyereség ösztökélte, sokkal inkább a biztonság vezérelte, a többi csak ezt követően jött. Úgy gondolja, hogy a Thousand életeket menthet, amik bármilyen bicikli típusnál igénybe vehetőek.

Fotón: Gloria Hwang, a Thousand társalapítója / Hawng tudja, hogy az üzleti életet általában férfiak uralják, főleg a kerékpáros iparban, de ahelyett, hogy ez eltántorítaná, sokkal inkább motiválja. / Fotó forrása: explorethousand.com

A korszerűség, a könnyű szerkezet és a praktikusság csakugyan a tervezés részét képezte. A sisak alatti légáramlást hét szellőző és három belső légcsatorna segíti. A bukósisakhoz kapcsolódik egy úgynevezett PopLock rendszer is, aminek segítségével a sisakot a kerékpárhoz lehet rögzíteni, nehogy elhagyja valaki. Ezt Hawng apja, a NASA egykori robotmérnöke fejlesztette ki. Csakugyan meghatározó szempont volt, hogy a termék környezetbarát legyen. A szíjak műbőrből készülnek, ugyanakkor mágneses kapcsokat is tartalmaznak, amikkel könnyebben el lehet kerülni, hogy valaki becsípje az ujjait. Az árukat Kínában gyártják, darabja pedig 85 és 115 dollár között mozog. A bevétel 1%-át a For The Planet számára adományozzák. Fontosnak tartották azonban azt is, hogy az elérhető árak mellett megőrizzék a bukósisak minőségét. Termékeik jelenleg több globális szakkereskedésben is megtalálhatóak.

„Remélem, hogy a következő 3 évben a Thousand segítségével sikerül megszüntetni a kerékpáros sisakok viselésének megbélyegzését, és hogy világszerte segít majd csökkenteni a kerékpáros balesetek és halálesetek számán.”

– nyilatkozta Gloria Hwang a Forbes online magazinjának.

Borítókép: Facebook – Thousand Helmets

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet