2021. május 15-én, Magyarország első Kerékpár Múzeumában „dördült el a startpisztoly” azaz itt került hivatalosan bejelentésre, hogy elindult Palócföld új kerékpáros projektje. Ezen a napon Balassagyarmat volt a kerékpárosok fővárosa és nem csak a Közlekedési Kultúra Napja további eseményei miatt, hanem a Tour de Hongrie 4. – Balassagyarmat és Gyöngyös-Kékestető közötti kétszáznégy kilométeres – szakasza is ekkor rajtolt el a város főteréről.

Hirdetés

Volt itt kerékpár fejlődéstörténeti kiállítás megnyitó, Nagy Biciklis Könyv bemutató, Ipoly Aktív Kerékpáros Túrarendszer indítása és Kerékpáros Emlékoszlop avatás is, de a Palóc Út Egyesület is ekkor mutatta be az új kerékpáros túra- és kölcsönzőrendszert.

Az egyesület és tagjai már készülnek a turizmus újraindítására. A jövőben partnereik együttműködésével új szolgáltatásokkal segítik a térségbe látogatók aktív kikapcsolódását. Közös cél a magyar-szlovák határmenti terület természeti és kulturális örökségének közös fejlesztése és turisztikai célú hasznosítása. Fontosnak tartjuk, hogy a meglévő attrakciókból piacképes terméket, új szolgáltatásokat alakítsunk ki a tematikus út mentén tevékenykedő vállalkozók részvételével.

A projektben résztvevő vállalkozások nem csupán saját szolgáltatásaikat bővítik, hanem együttműködéssel segítik a térség többi vállalkozóját is. A beszerzett túra-, és elektromos kerékpárok, a kirándulók pihenőhelyeinek fejlesztése mind a közös eredményeket, a térség fejlődését célozzák. Az elektromos kerékpárok megadják azt a komfortot, hogy bárki képes legyen a Mikszáth által Görbeországnak nevezett táj dombjainak – völgyeinek kényelmes felfedezésére.

Az alapítók (Terényben, a Fáy-Inn szálláshelyeket és a Csipkemúzeumot is üzemeltető családi vállalkozás, Hrusovban, az U bylinkárky panzió, Mátrafüreden, a Cicáskacus Vendégház) további szolgáltatók csatlakozásával szeretnék bővíteni a rendszert. Az aktív partnerkeresés mellett örömmel veszik az érdeklődők jelentkezését is. Várják mindazokat a rendszerbe, akik az ide érkező – főként kerékpáros – vendégek számára szállást, étkezést, programot tudnak vagy kívánnak nyújtani.

Az online foglalási rendszer és az új túraútvonalak lényege, hogy a vendég a legtöbb segítséget megkapja a kirándulásának megszervezéséhez. Akár úgy bejárhassa a Palóc utat, hogy egyik állomásról teker a másik helyszínre és a szolgáltatók megoldják a kerékpárok szállítását, a túravezetést, az elszállásolást.

A rendszer márkanevét még keressük. Segíts Te is!

Ha van egy jó ötleted a névadó pályázat részleteit megtalálod a Palóc Bringa Facebook oldalán, vagy ide kattintva.

Ha pedig a látogatók nem csak kerékpáros élményekre vágynak, számos hagyományőrző program és új lehetőség várja őket. Nemrég készültek el a Guide@Hand Palóc Út mobil alkalmazás első hangos-képes túrái és falusétái. Mobiltelefonra letöltve akár offline is hallgathatjuk a zsebben elférő személyes idegenvezőnket. Az állomásokon pedig pontgyűjtő játék ösztönöz arra, hogy minél több palócföldi látnivalót keressünk föl.

További részletek a TURIZMUS 0-100 ÉVES KORIG című projektről, amely az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program támogatásával valósul meg. Részletek ide kattintva.

(X)

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet