Rengeteg protektor, bukósisak, ízületvédő közül válogathatunk, de mi a helyzet, ha prioritásbeli sorrendet kell felállítani?

Az elmúlt tíz évtizedben igazi bringás bummnak lehettünk szemtanúi Magyarországon és különösen Budapesten. Sokan azt gondolnák, hogy a több kerékpáros rögtön több balesetet is generál, de a legújabb kutatások szerint minél többen bringázunk, annál nagyobb biztonságban is tekerhetünk az utakon.

Forrás: BKK

Ezek szerint bohóckodás sisakkal meg mindenféle izékkel bajlódni?

Attól mert sokan bringázunk, a veszély továbbra is jelen lesz, csupán egyre közelebb kerülünk ahhoz a bizonyos 0%-hoz. Viszont nem véletlen, hogy sokan inkább lemondanának a védelemről. A bringázásban alapvetően az a legnagyobb érték, hogy könnyedén fel lehet rá pattanni, nem igényel előkészületet, egyszerűen csak könnyen eljuthatunk vele A-ból B-be.

Röviden: a kerékpározás szabaddá tesz.

A szabadságot pedig nem lehet eléggé túlértékelni a mai rohanó világunkban. Amikor munka után nem a buszmegállóban vagy a dugóban ácsorogsz, hanem csak tekersz a kocsisorok között, talán megfeledkezel arról, hogy a közlekedés továbbra is veszélyes üzem marad.

Priorizálni kell

Ha nem akarsz lemondani a bringázás nyújtotta a szabadságérzetről, de valamennyire védenéd is magad, érdemes alternatív megoldásokat keresned. Elsőként józanul gondolkodva vizsgáld meg azt, hogy nagy valószínűséggel melyik az a testrészed, ami megsérülhet, és azon belül is melyik az, ami a leginkább befolyásolná az életedet, ha megsérülne. Valószínűleg egyet értesz velünk, ha azt mondjuk, hogy a lista elején a fej és a gerinc fog szerepelni.

Nem akarsz sisakot viselni? Itt egy alternatív megoldás!

Máris kikötöttünk a tyúk vagy a tojás eseténél: a gerincprotektortól beizzad a hátunk, a bukó pedig tönkre teszi a hajat, nem néz ki jól, és sok helyet foglal.

Az életnél nincs fontosabb

A Neurológiai Műtétek Amerikai Egyesülete (AANS) közel félmillió fejsérüléssel végződő sportbalesetet listázott egy felmérésében, amiből érdekes dolgok derültek ki. Toronymagasan a kerékpárosok vezetik a listát 85 ezer esettel, a második helyezett focinál is csak fele ennyi fejsérülést diagnosztizáltak. Nem sokkal lemaradva a harmadik és negyedik helyen a baseball és a kosárlabda következik, amelyektől talán nagyobb esetszámot sejtett volna az ember. A kutatásból azt is kiderítették, hogy a kerékpáros balesetek során a fejsérülés okoz leggyakrabban olyan sérülést, ami maradandó életminőség romlással, vagy akár halállal végződik.

Dönts a legjobb tudásod szerint!

Kemény számok, de fontos kiemelni, hogy kellő odafigyeléssel nem leszel életveszélyben, ha bringázol. Az a fontos, hogy a legjobb tudásod szerint mérlegelj, ha védőfelszerelést választasz. Ha fontosnak tartasz egy kis plusz védelmet, de nem akarsz tőle túlbiztosítottnak látszani, kompenzálj!

Használd ki, hogy Flowcycle olvasó vagy!

Válassz olyan bukósisakot, amivel nem csak a fejedet véded, hanem stílusos kiegészítőként is beválik. Mi már tudunk ajánlani egyet ?: a stílusos Overade Plixi összehajtható bringás sisakot most extra kedvezménnyel vásárolhatod meg a gombra kattintva.

(A cikket az Overade támogatta.)

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet