Számos elmélet terjeng arról, hogy a rendszeres sportolás a hosszú élet titka, de vajon egészen pontosan mennyit tesz hozzá az éveinkhez a bringázás?

Hirdetés

Brit, osztrák, ausztrál és finn epidemiológusok csoportja 80.306 brit állampolgárt vizsgáltak meg annak érdekében, hogy kiderüljön, az egyes sportok milyen hatással vannak a halálozásra és a szív- és érrendszeri problémákra. A kutatásból többek között kiderült, hogy a biciklizők átlagosan 15%-kal tovább élnek, mint a többi vizsgált sportot (például úszás, tenisz, foci, futás, aerobik) űzők.

Érdekesség, hogy a vizsgálatban résztvevőktől azt is megkérdezték, hogy milyen intenzitással művelik az adott sportot. Ez alapján az is kiderült, hogy némileg nagyobb az esély a korai elhalálozásra azoknak, akik intenzív sportként űzik a bringázást. Ennek azonban ellentmond egy másik kutatás.

A Valenciai Egyetem Orvostudományi kara 2011-ben publikált egy tanulmányt, mely során 834 Tour de France-on legalább egyszer indult kerékpárost vizsgáltak. A mintában olyan francia, olasz és belga kerékpárosok szerepeltek, akik 1930 és 1964 között indultak a Francia Körversenyen. A 2007-ben meghúzott határ alapján kiderült, hogy az átlagos népességhez képest 17%-kal hosszabb életet éltek a Tour sportolói.

Látható, hogy a sport célú kerékpározás területén még nincsen egységes álláspont, azonban a napi közlekedési célzattal, vagy túrázási célból végzett kerékpározás bizonyítottan növeli a várható életkort.

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

1 hozzászólás

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet