A kerékpáros aktivisták nem csak Magyarországon küzdenek a bringás közlekedési körülmények javításán. Számos nyugati városban tartanak furábbnál furább bringás demonstrációkat, ezekből mutatunk most néhányat.

Hirdetés

Az I bike Budapest azon kívül, hogy fontos fejlesztésekre, változtatásokra hívja fel a figyelmet a bringás közlekedéssel kapcsolatban, egyúttal tud valami olyat is, amit a legtöbb ilyen esemény nem: úgy demonstráció, hogy közben nincsen hőzöngés, az ember inkább egy fesztiválon érzi magát. Megtapasztalhatja, hogy milyen jó lehet Budapesten élni, ha kicsit változtatunk a dolgokon. Na, de mi a helyzet máshol?

Tetszhalott tüntetés Londonban

A Stop Killing Cyclists nevű szervezet 2013 óta szervez tüntetéseket Londonban, céljuk az, hogy a kormány 3 milliárd fontot szánjon a kerékpáros közlekedés fejlesztésére. Ez az összeg elég magasnak tűnhet, de mindössze tizede annak, amennyit Anglia éves szinten a teljes úthálózat fejlesztésére költ.

A felvonulók egy halottaskocsi vezetésével (a megkülönböztető jelzéseket használó járműveket elengedve) végigtekernek egy meghatározott útvonalon, majd a célállomáson, a Buckingham-palota előtt tetszhalottá válnak. Ahogy ők fogalmaznak az ismeretlen kerékpárosnak rendeznek így temetést. A szervezők így hívják fel a figyelmet arra a szomorú tényre, hogy a brit utakon évente több mint 100 kerékpáros veszíti életét.

World Naked Bike Ride

A WNBR lényege nagyjából annyiban összefoglalható, hogy viselj a lehető legkevesebb ruhát. Ha teheted, inkább semmit. Ennek a felvonulók java része eleget is tesz, ami aztán tényleg feltűnő. Meztelen kerékpáros felvonulást hivatalosan 2002-ben Kanadában rendeztek először, azóta a világ számos pontján elterjedt.

Az eredeti ötlet szerint így lehet a legjobban felhívni a figyelmet arra, hogy a kerékpáros közlekedők milyen védtelenek az utakon.

Egyéni demonstráció

Casey Neistat 2011-ben azzal vált híressé, hogy 50 dollárra büntette a rendőr, amiért nem a kerékpársávban tekert. Neistat hiába magyarázta a rendőrnek, hogy New Yorkban sokszor gyakorlatilag használhatatlanok a kerékpársávok, a büntetést csak azért is megkapta. Neistat 21 millió nézővel válaszolt.

Rövid videóban szemléltette, hogy miért volt indokolatlan a büntetés és persze a perzselő csattanó sem marad el a végén.

Címlapfotó: Wikimedia Commons

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet