Száz turistából 68 bringázik ebben a régióban, a levegő csodás, a természetközeliség pedig úgy adott, hogy közben még strandolni is lehet. A Tisza-tó nem véletlenül az ország egyik legkedveltebb kerékpáros úti célja.

Hirdetés

Táv: 64 km

Szintemelkedés: 165 méter (sík)

Nehézség: könnyű, edzésben lévő gyerekekkel is sima ügy

Ajánlott kerékpár: tükörsima aszfaltút vezet végig, bármilyen bringával teljesíthető.

GPX fájl: ide kattintva letölthető.

Gyakran kritizálják a (sport)bringásokat azért, mert sokan – tévesen – úgy gondolják, hogy a kerékpárosoknak semmi keresnivalójuk a közutakon. Könnyű ellenérvet találni, hiszen a világon sehol sem szorítják a bringásokat zárt pályán való sportolásra, így Magyarországon sincs ilyen létesítmény (a montisok, pályabringások helyzete nyilván más tészta, de az most nem is tartozik a tárgyhoz).

A fentiektől függetlenül már a bringások oldaláról is született olyan kutatás, miszerint sokkal jobban éreznék magukat, ha a közúti forgalomtól elzárt területen tekerhetnének. Jelentjük, van ilyen és nem egy néhány kilométeres, felfestett kerékpárútról van szó. 64 kilométer tüköraszfalt jó lesz?

Túránkat Abádszalókról kezdjük, már csak azért is, mert a Tisza-tó felé a cikk írásának pillanatában (2019 nyara) elég nehézkes a vasúti bringás közlekedés. Errefelé megúszhatjuk akár egy átszállással és három óra alatti menetidővel is, ráadásul Abádszalókon van a Tisza-tó egyik legnagyobb strandja. Gyakorlatilag mindenféle vízi sport kipróbálható itt.

Ha a strandot megtaláltuk – és nem csábultunk el a csúszdák láttán – biztos, hogy meglesz a kerékpárút, hiszen átvezet rajta. A kaput néha bezárják, hogy ne menjenek be autóval a strand területére, de sokszor még így is nyitva hagyják résnyire, hogy a bringások átgurulhassanak. Ha mégis teljes a zár, akkor sincs probléma, mert táblákkal jelölt kerülőút vezet végig a településen. Abádszalókot elhagyva alig pár kilométer után elérkezünk az első nagyobb zsiliphez, de az igazán érdekes műtárgy Kisköre határában, további pár kilométerrel később következik. Ha lehajtunk a gátról, egy szép kis vízlépcsőt nézhetünk meg, továbbhaladva pedig a Kiskörei Vízerőműn nézhetjük meg, hogyan is lesz a Tiszából Tisza-tó.

Ezután egy bal-jobb kombinációval letérünk a gátról és csak két kilométerrel később térünk vissza a Tisza közvetlen szomszédságába. Innen lényegében strandról-strandra bringázhatunk teljesen felszabadultan, hiszen a gátra csak engedéllyel hajthat fel autó. Balra fák szegélyezik utunkat, jobbra pedig a Tisza-tó látványában (is) fürödhetünk. Dinnyésháton játszótér, Sarudon homokos szabadstrandon pihenhetünk meg. Innen már csak kevesebb, mint tíz kilométer van Poroszlóig, ahol természetesen van strand, de valószínűleg inkább az ökocentrumról ismerős a legtöbb odalátogatónak.

Itt megismerheted a Tisza-tó teljes élővilágát, és ezen a helyen találod Európa legnagyobb édesvizű akváriumát is. Ha ide érkeznénk autóval, itt bringát is bérelhetünk. Csónakos túrák indulnak közvetlenül a kerékpárút mellől a Tisza-tavi madárrezervátumba, ahol hazánk legszebb madárfajait lehet megnézni természetes közegükben. Poroszlóról indul tovább az Egerre tartó egyes kerékpáros túraútvonal is, erről ide kattintva olvashatsz részletesebben.

Eger-patak híd

Poroszló után a 33-as utat keresztezi a gát és bár csábító lenne továbbmenni, ez az út egy idő után kavicsossá és sarassá válik, ráadásul nagyon sokáig csak komppal lehet átkelni a Tisza másik oldalára. Ehelyett a 2020-ban átadott kerékpáros hidakon keresztül vezet az út Tiszafüred felé.

Tisza-híd

A hidak után Tiszafüred bringás ékköve, a kerékpáros centrum előtt fordul jobbra a bringaút. A centrumból egyébként vezetett túrák indulnak és akár bringát is bérelhetünk, így ez a település is ideális starthelyszín lehet a Tisza-tó megkerülésére. A centrumba biciklivel is fel lehet hajtani, ahonnan egész szép kilátás nyílik a környékre.

A centrum után nemsokára igazi horgászparadicsom tárul elénk sólyapályával és büfékkel.

Innen viszonylag eseménytelen az út egészen Abádszalókig. Balkéz felé azért néhol már kisebb legelőkben, mezőkben is gyönyörködhetünk és szarvasokból, őzekből, nyulakból sem lesz hiány. Tiszaörvényen nívós halsütöde van és a közelben SUP-t is bérelhetünk. Tiszaszőlős felé haladva több kempinget is találsz.

Volt olyan hardcore bringás ismerősünk, aki szerint a Tisza-tó kör nem túl izgalmas és valamilyen szinten igaza is van. Bár ha nem probléma a hegyek hiánya, kevés ideálisabb hely van a kerékpározásra akár edzésszinten is, de nem ez a terület legnagyobb vonzereje. Akinek túlzás lenne egy Balaton kör, de még csak most ismerkedik a bringázással, annak kérdés nélkül a Tisza-tavat ajánlanánk. A kör pont ideális kihívás egy nem különösebben sportos, de egészséges ember számára, ráadásul nem is feltétlenül kell több részre osztani az utat. A környezet meseszép, bármikor meg lehet állni fürdeni, és ami a legfontosabb: szinte végig forgalomtól elzárt területen lehet szelni a kilométereket.

Ha kíváncsi vagy, milyen további, nem bringás programokkal egészítheted ki a Tisza-tó-élményt, akkor az alábbi cikkünket ajánljuk.

9+1 dolog, amiért a Tisza-tó a legjobb (bringás) úti cél idén

Tématámogatás: Készült Magyarország Kormánya támogatásával

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

5 hozzászólás

 1. Nekem is hosszú évek óta 60-65 km körüli a táv. Az abádszalóki strand viszont évröl-évre rosszabb. Alig van már működő büfé és ráadásul a strand éber őrei is mindig zaklatnak minket ha neadjisten ennénk egy lángost, hekket, palacsintát. Mi a kört általában Füredről indítjuk, egy évben volt Poroszló a rajt-cél. A füredi indulásnál az elején át esünk a 33-as út stresszén, mivel mi mindig az óramutató járásával ellentétesen kerülünk. Érdekes, hogy a Velencei tavat is az óramutató ellen, míg a Bakatont és a Fertő tavat az óra mutatóval megegyező irányban kerüljük meg.

  • Én pont azért tekerem másik irányba Poroszlóról, mert így szintén túlesünk a főúton, viszont nem kell az elején is meg a végén is átkelni az úttesten. Gátról jobbra kis ívben fel, majd a Lidlnél jobbra kis ívben le. Volt, hogy egy nap 3x is kerültem.
   Lehet, hogy idén megpróbálom fordítva. Csak a változatosság kedvéért 🙂

 2. A Tisza tó bringás szemmel..hot unalom…sehol egy emelkedő sehol egy gurulás beláthatatlan kanyar..csak tekersz és kész igazi családi idil gyerekekkel nagyszülőkkel

  • Pont úgy. Néha egy fagyi, egy hekk, egy fürdés, felmászás a madárlesre, ökocentrum, ilyesmi. Én is szívesen nyomulok a hegyekben, de a családdal ide megyek minden évben. Az elején még nem volt gyerkőc, aztán utánfutóban húztuk, szerintem idén már tekerni fog 🙂
   Aztán másnap reggel korán kelek és csapatok egy kört egyedül, az meg időfutam gyakorlat 🙂

 3. 5 éve mentem itt végig először akkor még az északi oldal kriminális volt a sok autó miatt, azóta kiépült Véda kapuk is vannak, így a helyzet javult, nem mennek fel engedély nélkül az útra autóval. Kiskörénél kis kerülővel megcsodálható az ország egyetlen közös nagyvasúti-közúti hídja, ahol váltakozva halad a forgalom, és a lezárást a bakter végzi, irányonként lezárva 5-6 percre az egyik oldalt. Ha vonat jön mindkettőt.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet