Megérkeztünk az Alpokba, ahol három kőkemény szakasz vár a versenyzőkre. Az első felvonásban jól ismert hegyek és közel 5000 méter szintkülönbség járult hozzá az izgalmak kialakulásához. Ismételten két versenyt láthattunk, az egyik a szakaszért, a másik pedig az összetettért.

Hirdetés

Hirdetés

A tegnapi (mezőny számára) eseménytelen nap után végre megérkeztünk az Alpokba. Az alpesi trilógia első részében egy hosszú, 208 km-es  etap várt a versenyzőkre, mindezt 4 kategorizált heggyel és több, mint 50 km hegymenettel megspékelve. Köztük olyan legendás emelkedők álltak a mezőny útjában, mint a Col d’ Izoard és a Col du Galibier, amik rendszeresen megjelennek a Tour de France útvonalában.

A szerdai szakasz egyik főbb történése az Tony Martin (Jumbo-Visma) és Luke Rowe (Team INEOS) összetűzése volt a pelotonban. Az utolsó emelkedő előtt idegesen helyezkedett a mezőny, és a felvételen látszik ahogy Martin rálegyezett Rowe-ra, majdnem letaszítva az útról. Rögtön utána a brit versenyző egy agresszív kézmozdulatot tett Martin felé, és még Kruijswijk felé is intézett néhány keresetlen szót. A zsűri a nap végén arra a döntésre jutott, hogy mindkét versenyzőt kizárja a versenyből a sportág hírnevének rontása miatt. Este már közösen nyilatkoztak, és elnézést kértek a viselkedésükért, és azért, mert cserben hagyták a csapattársaikat.

Nagy tempóban kezdődött a szakasz, közel 50 km kellett a nap szökésének kialakulásához, ami ismét remek neveket vonultatott fel. Köztük volt Nairo Quintana (Movistar Team), Romain Bardet (AG2R La Mondiale) és Adam Yates (Mitchelton-Scott) is, akik a verseny előtt egészen más célokat tűztek ki maguk elé. Quintana 9 és fél perces hátránya miatt, a mezőny nem engedhette túl messzire őket, ennek megfelelően a Quick Step diktálta hátul a tempót.

A nap első komolyabb emelkedőjén a pöttyös trikós Tim Wellens (Lotto Soudal) elvitte a pontokat, a szökés előnye a tetőn 7 perc körül mozgott. A Col de Vars lejtmenetében George Bennett (Jumbo-Visma), Kruijswijk egyik fő segítője bukott, de sikerült visszazárkóznia időben a mezőnybe. A nap első kiemelt kategóriás hegyéhez érkezve továbbra is a sárga trikós csapata volt a mezőny élén.

Az Col d’ Izoardon már megélénkült a verseny, hátul a Movistar kezdett el nagy tempót diktálni, aminek következtében pillanatok alatt megrostálódott a mezőny. A szökevények között is elindult az adok-kapok, de az esélyesek csoportja Marc Soler vezetésével gyorsan közeledett feléjük. A hegy vége felé Alejandro Valverde is beszállt a tempómenésbe, az Izoard tetején így 5 perc hátránnyal fordultak rá a szakasz utolsó harmadára. A 40 pontot a kiemelt kategóriás hegyért Damiano Caruso (Bahrein-Merida) vitte el, aki Bardet mellett ezzel bejelentkezett a pöttyös trikóért.

A Col du Galibier lábához érve biztossá vált, hogy ma is két versenyt kell figyelnünk. A mezőnyben a Team INEOS vette kezébe az irányítást, Jonathan Castroviejo ment komoly tempót a hegy első, laposabb (2-4%) felében. A szökevények csoportja az eredeti harmadára fogyatkozott, köztük a korábban említett elit hegyimenőkkel. A hegy érdemi részén megkezdődtek a támadások, elöl egyre kevesebben maradtak. 7 km-el a vége előtt Quintana vitte be a végső ütést, támadásával mindenkit lerázott magáról és legközelebb már csak a célban látták a riválisai. Ezzel a győzelmével visszajött a Top 10-be összetettben, és az utolsó két napra mondhatni lőtávolba kerül a többi esélyeshez képest. A 2. helyen Romain Bardet érkezett meg, a 3. helyet pedig Alexey Lutsenko (Astana Pro Team) szerezte meg.

Az esélyesek csoportjából a vártnál sokkal később indultak meg az akciók, először Egan Bernal (Team INEOS) tudott elszakadni, majd csapattársa, Geraint Thomas próbált utána menni. Julien Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) a hegyre felérve 15-20 másodperces hátrányban volt, de a lejtmenetben hamar sikerült visszahoznia. Az összetettben csak Bernal jött közelebb a sárga trikóshoz, késői támadásával fél perccel sikerült közelebb kerülnie. Az többi esélyes együtt érkezett meg, Alaphilippe holnap is sárgában állhat rajthoz.

A 2019-es Tour de France 18. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: A.S.O.

A tour alatt Wilier ruhák és kiegészítők -10% kedvezménnyel (x).


Kövesd velünk a 2019-es Tour de France történéseit. Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/tour-2019 oldalon!

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet