A pihenőnap előtti utolsó szakaszon a mezőny sokáig ismét pihenősre vette a figurát. A tegnapi nappal ellentétben azonban nem alakult ki komoly szökés, úgy tűnt, a nap végén a sprinterek csatázhatnak a győzelemért. Az oldalszél azonban közbeszólt, több esélyes időt veszített, a káoszos hajrát pedig némi meglepetésre Wout Van Aert nyerte.  

Hirdetés
Hirdetés

A vasárnapi önkényes pihenőnapot követően várható volt, hogy a sprinterek csapatai a hétfői 10. szakaszon mindent megtesznek majd azért, hogy összejöjjön a mezőnyhajrá. Bár az etap közel 3000 méter szintemelkedést tartalmazott, erre minden esélyük meg is volt, miután nem alakult ki komoly elmenés. A szökésbe mindössze 6 versenyző került be, köztük Tony Gallopin (Ag2r) és Michael Schar (CCC).

A szakasz sokáig csendes tempóban csordogált, a mezőny azonban nem engedte messzire a szökevényeket, előnyük legfeljebb három perc környékén mozgott. A Bora és a Sunweb kontrollálta az eseményeket, úgy nézett ki, a peloton egy nyugodt nap végén hajrázhat majd. Aztán jött az oldalszél és mindent megváltozott.

Nagyjából 35 kilométerrel a vége előtt a mezőny egy nyitott, oldalszeles szakaszra érkezett, a sárga trikós Julian Alaphillipe csapata, a Quickstep pedig előreállt és pillanatok alatt szétkapta a sort. Az esélyesek közül hátul ragadt az eddig kiválóan versenyző francia Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), és a szokásosan peches Jakob Fuglsang-Richie Porte (Astana és Trek) páros. Elől az Ineos és a Bora is besegített a vezetésbe, hátul pedig őrült üldözés kezdődött, hogy a sor visszaérjen.

Bár sokáig úgy tűnt, összezárhat a mezőny, a bajban lévő versenyzők segítői elfogytak, ezzel esélyük a fölérésre végleg elszállt, végül 1:40 hátránnyal érkeztek a célba. A balszerencsések csoportját ekkor már Mikel Landa (Movistar) is gyarapította, aki bukás miatt maradt hátra.

Elől a hajrában Michael Matthews ismét tökéletes felvezetést kapott csapatától, az ausztrál versenyző azonban ezúttal sem tudta ezt kihasználni. Az enyhe emelkedőn Wout Van Aert (Jumbo-Visma) 250 méterrel a vége előtt robbantott és meglepve az igazi sprintereket megnyerte a szakaszt. Mögötte Elia Viviani a második, Caleb Ewan (Lotto Soudal) pedig a harmadik helyen végzett.

Ismét egy unalmasnak tűnő szakasz fordult tehát káoszba az oldalszélnek köszönhetően, alaposan megborítva az összetett állását. A sokat kapó esélyesek holnap a pihenőnapon rendezhetik soraikat, hogy a második héten megpróbálhassák megfordítani ma szerzett hátrányukat.

A 2019-es Tour de France 10. szakaszának végeredménye és az összetett állása:


Fotók: A.S.O.

A tour alatt Wilier ruhák és kiegészítők -10% kedvezménnyel (x).


Kövesd velünk a 2019-es Tour de France történéseit. Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/tour-2019 oldalon!

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet