A Grand Colombier több esélyest, köztük a címvédő Egan Bernalt teljesen megrogyasztott, a Jumbo-Visma tempójából senki nem tudott megindulni, a sárga trikós Primoz Roglicot viszont a végén lehajrázta a honfitársa, Tadej Pogacar (UAE).  

Igazi nagy durranást tartogattak a szervezők a második hét végére a 2020-as Tour de France-on, hiszen a vasárnapi szakaszon az ikonikus, de a Touron befutóként még sohasem használt Grand Colombier emelkedője várt a mezőnyre. Az etapot ráadásul két további kemény hegy is nehézzé tette, az utolsó 75 kilométeren összesen 3500 méter szintet kellet, hogy leküzdjenek a versenyzők.

Hirdetés

A szakasz eleje ugyan jórészt sík terepen zajlott, mégsem volt nyugalom a mezőnyben. A hegyek előtt begyűjthető értékes részhajrá pontok miatt a sprinterek csapatai sokáig nem akarták elengedni a szökést, az első órában 50 km/h fölötti tempóban haladtak, végül aztán 8 versenyző mégis elszakadt. Ebben az elmenésben ott volt Matteo Trentin (CCC) és Pierre Roland (Vital Concept) is, a részhajrát végül előbbi vitte el.

A mezőny innentől kicsit lelassított, de nagyon azért nem engedték el a szökést, az elmenés előnye nem nőtt 4 és fél perc fölé. Az első emelkedőn (11,5 km 8,1%) aztán ugyan senki nem vállalkozott támadásra, az iszonyúan kemény utolsó kilométerek mégis megrostálták az élcsoportot. A helyzet a második emelkedő után sem változott sokat, a Jumbo-Visma tempójából senki nem indult meg, miközben elöl Roland vitte el a hegyi pontok többségét.

Az esélyesek így együtt érkeztek meg a Grand Colombier lábához. A sárga trikós Primoz Roglič-csal még 5 ember volt a hegy lábánál, így ahogy várható volt, a holland csapat diktálta a tempót, ami nagyon gyorsan sok lett a címvédő Egan Bernalnak (Ineos), de Nairo Quintana (Arkea Samsic) is hamar leszakadt.

Egy kisebb Adam Yates támadást leszámítva a Jumbo-vonat végig elöl volt az emelkedőn, végül az utolsó pár száz méteren Roglic meg is indult, Pogacar azonban kikerülte őt a hajrában és megnyerte a szakaszt. A harmadik Richie Porte (Trek Segafredo) a negyedik Miguel Angel Lopez (Astana) lett.

Összetettben így Roglic továbbra is vezet, Pogacar csak 4 jóváírás másodperccel jött közelebb. A második pihenőnap előtt nehéz elképzelni, hogy nem Szlovéniából érkezik majd az idei Tour de France győztese.

A 2020-as Tour de France 15. szakaszának végeredménye és az összetett állása:


Címlapfotó: A.S.O. / Alex Broadway

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet