Mikor lesz hegyi befutó? Milyen meredekek lesznek a hegyek? Lesz időfutam? Ebben a cikkben mindent megtudhatsz a 2017-es Tour de France útvonaláról.

Hirdetés

Harminc év után ismét Németországban rajtol a Francia Körverseny. Az 1987-es Nagy Rajt után visszatérni több szempontból is szimbolikus jelentőségű. Németországban a kétezres évek doppingbotrányai miatt megcsappant a kerékpársport népszerűsége, 2010 óta nem is közvetítették a tv-ben a versenyeket. Ez azonban a múlté, különösképpen ha azt nézzük, hogy jelenleg szinte minden versenytípusra van egy világklasszis kerékpárosa Németországnak. A döntés rangját emeli, hogy a rendezésre előzetesen London pályázott, de az angolok végül kihátráltak és Düsseldorf lecsapott a lehetőségre.

Nemzetközi verseny

2017-ben három országba is ellátogat a karaván. A start helyszín Németország az első két szakaszt rendezi. Ez után nem valami hosszú transzfer következik, hisz a versenyzők lábon térnek “haza” a Hatszögbe, miközben Belgiumba és Luxemburgba is ellátogatnak az út során. Az össztáv kiegyensúlyozott 3540 km.

A Tour de France össztávja az elmúlt években - 2007-2017

  • Össztáv

Ugyanakkor folytatódik a törekvés, hogy legyenek rövidebb, explozívabb szakaszok is. A 2011-es Alpe d’Huez-es szakasz óta tudjuk igazán, ez mennyire jó hír. Ezúttal a 13. etapot lesz majd érdemes mindenképpen követni, hiszen a maga 101 kilométerével könnyen káoszt okozhat a pelotonban.

Tony Martin sárga trikója

Valószínűleg minden németnek ez jár majd a fejében, amikor az időfutam világbajnok nekivág a Tour első szakaszának, ami egy 14 kilométeres időfutam lesz Düsseldorfban. Annak érdekében, hogy a verseny az utolsó pillanatig nyílt maradjon, az utolsó előtti szakaszon is az óra ellen zajlik majd a küzdelem. Egyébként folytatódik a tendencia, az elmúlt évtizedben még sosem volt ilyen kevés időfutam a Francia Körön.

Időfutam kilométerek száma a Tour de France-on - 2007-2017

  • időfutamkilométerek száma

Magaslat

Természetesen ezúttal is a hegyekben fog eldőlni a verseny, azonban némileg felerősítheti a taktikai játszmákat az a tény, hogy csak három hegyi befutó lesz a versenyen. Egyébként hegyekből nem lesz hiány, hiszen 53 kategorizált emelkedőt jelöltek ki a szervezők.

25 éve először fordul elő a Tour de France történelmében, hogy minden franciaországi hegyes régiót érinti a mezőny. Megmásszák a Vogézek, a Jura, a Pireneusok, az Alpok és a Massif Central vonualtait is. A 2015-ben bevezetett időjóváírások maradnak, a győztes 10 a második helyezett 6 a harmadik pedig 4 extra másodpercet zsebelhet be.

Unalmasabb órák

Némiképp csalódáskeltő, hogy az elmúlt három évhez hasonlóan 2017-ben is kilenc sík szakaszt iktattak a szervezők az útvonalba. Örülhetnek viszont a sprinterek rajongói, hisz jó párszor összecsaphatnak a gyorslábúak a 2017-es Touron.

 

A 2017-es Tour de France szakaszai + szintrajzok és térképek:

Július 10., hétfő: pihenőnap, Périgueux

Július 17., hétfő: pihenőnap, Le Puy-en-Velay

 

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet