A mezőny átadta a szakaszt a szökevényeknek, de nem nézelődtek az összetett esélyesek sem, aminek Thiabut Pinot (FDJ) lett a nagy áldozata, a tegnap elvesztett idő egy részét visszahozó Tadej Pogacar (UAE) pedig a nyertese.    

Azt követően, hogy a pénteki síkabb szakaszon az oldalszél miatt több esélyes komoly időt vesztett, a mai napon az útvonal jó lehetőséget adott a visszavágásra, hiszen a mezőny végre megérkezett a Pireneusokba. Az alig 141 kilométeres szakasz három komoly emelkedőt is tartalmazott, a Peyresourde (9,7 km, 7,5%) után pedig egy 11 kilométeres lejtmenettel zárult az etap.

Hirdetés

Ahogy a hegyi szakaszok lejtmenetes befutókkal általában, ez az etap is vonzotta a szökevényeket, a nap elején viszonylag gyorsan egy komoly csoport tudott elszakadni. A 13 fős elmenésben ott volt a pöttyös trikóra hajtó Benoit Cosnefroy (Ag2r), az összetettben legjobban álló versenyző pedig Ilnur Zakarin (CCC) volt 16 perc fölötti hátránnyal, a sárga trikós Adam Yates (Mitchelton-Scott) csapata így nyugodt szívvel engedte el a szökést.

A különbség végül 13 perc közül stabilizálódott, a tempó pedig aránylag alacsony volt az első emelkedőn és a csak a Porte de Balés hegyén (12.2 km, 7,6%) kezdett fokozatosan emelkedni. Elöl a Zakarin-Nans Peters (Ag2r) páros szakadt el, a francia versenyző pedig küzdelem nélkül vitte el a HC kategóriás emelkedő pontjait, majd a lejtmenetben le is szakította az oroszt.

Hátul a Jumbo állt az élre, a nap első (negatív) meglepetését pedig Thibaut Pinot okozta, a francia esélyes nagyon korán leszakadt, hiába maradt hátra érte az egész csapata, első szakaszon megsérült háta láthatóan nagyon fájt. A többi esélyes ekkor még gond nélkül bírta a tempót.

Az utolsó emelkedőn aztán a Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) tempója rogyasztott meg egy sor első számú embert, majd Pogacar próbálkozott többször. A fiatal szlovén bő egy perccel el is tudott szakadni, majd a hegytető előtt nem sokkal Nairo Quintana (Arkea Samsic) és Primoz Roglic is támadott.

Peters az utolsó emelkedőn sem rogyott meg és a lejtmenet után nagyon megérdemelten nyerte meg pályafutása első Tour szakaszát. Mögötte Pogacar végül 39 mp előnyt harcolt ki, azaz egy nagyot faragott a tegnap összeszedett hátrányából. A többi esélyes viszont a lejtmenetben nagyot mentve felért Roglicékra, így érdemi átrendeződés köztük nem történt, Yates megőrizte a vezetést. A francia remények, Pinot kiszállásával ellenben elszállni látszanak.

A 2020-as Tour de France 8. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: ©A.S.O./Presse sports

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet