Az idei útvonal egyetlen egyenkénti időfutama igazán az összetett esélyeseknek kedvezett, akik között a vártnak megfelelően komoly különbségek alakultak ki. Geraint Thomas magabiztos teljesítménnyel került közelebb a címvédéshez, a sárga trikó azonban a hatalmasat menő és a szakaszt behúzó Julian Alaphilippe-en maradt.

Hirdetés
Hirdetés

A csütörtöki szakaszon nem véletlenül spóroltak energiájukkal az esélyesek, hiszen pénteken a 2019-es Tour de France egyetlen egyéni időfutama várt a versenyzőkre. A nem túl hosszú (mindössze 27 kilométeres) táv és a dombos útvonal miatt előzetesen nehezen volt megjósolható, milyen típusú versenyzőknek fekszik majd igazán az etap. A két legnagyobb favorit talán a összetett címvédő Geraint Thomas (Ineos) és a Jumbo-Visma fiatal sztárja, Wout Van Aert volt.

Rossz összetett helyezésének köszönhetően számos kiváló időfutam menő már az etap elején elstartolt, így hamar képet kaphattunk arról, milyen idővel teljesíthetik majd a pályát a legjobbak. Az amerikai Chad Haga (Sunweb), bár csak negyedikként indult, majdnem elsőként ért célba egy remek idővel. A Quick-Step dán tempómenője, Kasper Asgreen azonban nála is közel fél perccel gyorsabb volt, 35:52-es idejével sokáig vezette a versenyt.

Sajnos a szakasz során több bukás is borzolta a kedélyeket, előbb a svájci Stefan Küng (FDJ) esett, ő azonban szerencsére zúzódásokkal megúszta. Nála lényegesen rosszabbul járt a nagy esélyes Van Aert, aki egy kordonban megakadva bukott hatalmasat és feladni kényszerült a versenyt.

A belga favorit balszerencséjét követően nem sokkal honfitársa, Thomas De Gent (Lotto Soudal) érkezett célba, aki remek idejével (35:36) átvette a vezetést. Idejét sokáig megközelíteni sem tudták a riválisok, igaz, a kifejezetten jó időfutam menők többsége ekkorra már célba ért.

A GC esélyesek közül először Mikel Landa (Movistar) tejesítette a szakaszt, vártnál jobb helyezése már sejtette, hogy a pálya fekszik az összetett menőknek. Igazán nagyot azonban Rigoberto Urán (EF- Education First) dobbantott, a kolumbiai második helyen ért célba De Gent mögött. Innentől az ő ideje volt az etalon, amitől Richie Porte (Trek-Segafredo) és Thibault Pinot (FDJ) nem sokkal, Romain Bardet (Ag2r) és Nairo Quintana (Movistar) viszont jócskán elmaradt.

Az igazi tűzijáték azonban a legvégére maradt, amikor előbb Stephen Kruisjwijk (Jumbo-Visma) érkezett remek idővel, majd Thomas futott be és vette át több mint 20 másodperccel a vezetést. Azonban az ő teljesítménye is kevés volt a parádésan versenyző Julian Alaphilippel (Decueninck-Quick-Step) szemben, aki utolsóként érkezve behúzta a szakaszt és még növelte is előnyét összetettben.

Kérdés persze, előnye meddig tart majd, hiszen holnap a mezőny újra a komoly hegyek felé veszi az irányt, a szakasz végén pedig a legendás Tourmalet vár a versenyzőkre.

A 2019-es Tour de France 13. szakaszának végeredménye és az összetett állása:


Fotók: A.S.O.

A tour alatt Wilier ruhák és kiegészítők -10% kedvezménnyel (x).


Kövesd velünk a 2019-es Tour de France történéseit. Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/tour-2019 oldalon!

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet