Szombaton egy utolsó, kemény hegyi erőpróba várt a Tour de France mezőnyére. A péntekihez hasonló drámát ugyan nem nyújtott a szakasz, azonban így is hozott változásokat az összetettben. 

Hirdetés

Hirdetés

 

A pénteken történt drámai eseményeket követően szombaton egy utolsó kemény Alpesi szakasz várt a Tour mezőnyére. Az időjárás azonban az előző naphoz hasonlóan ezúttal is közbeszólt, földcsuszamlások miatt a szakaszt rövidíteni kellett. Mindössze az előre eltervezett etap utolsó emelkedőjére, a 33 kilométer hosszú Val Thorens-re engedték fel a versenyzőket.

Sprintszakaszt csinált a sárlavina a Tour utolsó hegyi erőpróbájából

Mivel a szakasz így mindössze 59 kilométerre rövidült, a versenyzők rögtön az elejétől teljes gázon tekertek. A vártnak megfelelően ismét kialakult egy komolyabb szökés, közel 30 fő lépett el a mezőnytől. Köztük volt a már tegnap is az élmezőnnyel tekerő Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) és a törött bordákkal versenyző Michael Woods (EF-Education First). Az elmenés a hegy lábáig bő két perc előnyre tett szert. Hátul azonban az újdonsült sárga trikós Egan Bernal csapata, az Ineos diktált komoly tempót, nem adva túl nagy teret a szökésnek.

A hegy lábánál a Jumbo-Visma csapata vette át a kezdeményezést a mezőnyben. Céljuk a szakasz előtt negyedik helyen álló kapitányuk, Stephen Kruijswijk dobogóra segítése volt. Tempójuk gyorsan megrostálta a mezőnyt, a szökevények előnye pedig lassan fogyni kezdett. A komoly ritmus első áldozata az összetettet sokáig vezető, de még a szakasz előtt is második helyen álló Julian Alaphilippe (Decueninck-Quick-Step) volt, aki 13 kilométerrel a vége előtt szakadt le az élcsoportról.

Ezzel a Jumbo elérte célját, így a csapat teret hagyott a szakaszgyőzelemre pályázó versenyzők támadásainak. Hét kilométerrel a cél előtt meg is indultak a lószok, előbb Simon Yates (Michelton-Scott), majd Marc Soler (Movistar) lendült támadásba. Hátul a Bora vette át a vezetést, az esélyesek csoportja pedig egyre közelebb került az utolsó elől maradt szökevényhez, Nibalihoz.

Utolérni azonban már nem sikerült, a Cápa így első sikerét aratta a 2018-as Milánó-Sanremo győzelme óta. A második helyet a hegyi sprintek királya, Alejandro Valverde (Movistar) szerezte meg, a harmadik helyre pedig csapattársa, Mikel Landa érkezett be. A sárga trikós Bernal és a többi esélyes nyugodtan begurult a célba, a fiatal kolumbiai így megnyerte a versenyt, az élmezőnyben pedig nem történt további változás.

Összetettben csak Alaphilippe zuhant hátra, aki végül több mint 3 percet kapott és egészen az 5. helyig esett vissza. Az összetett második helyét ezzel a címvédő Geraint Thomas (Ineos) szerezte meg, a harmadik pedig Steven Kruijswijk lett. Romain Bardet (Ag2r) csalódást keltő Tourja után végül a pöttyös trikóval vigasztalódhatott.

Egy szakasz ugyan még hátra van, vasárnap azonban csak a szokásos párizsi körözés és a sprinterek csatája vár majd a mezőnyre.

A 2019-es Tour de France 20. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: A.S.O.

A tour alatt Wilier ruhák és kiegészítők -10% kedvezménnyel (x).


Kövesd velünk a 2019-es Tour de France történéseit. Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/tour-2019 oldalon!

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet