Az álmosító keddi szakasz után szerdán újabb izgalmasnak ígérkező etap várt Tour de France mezőnyére. A versenyzők a Vogézek hegylánca felé vették az irányt, a szakasz utolsó harmadában pedig több komolyabb emelkedő nehezítette a dolgukat. Ahogy várható volt, a hegyek jócskán megrostálták a sprintermezőnyt, a kiscsoportos hajrában pedig a műfaj koronázatlan királya, Peter Sagan szerezte meg a győzelmet.

Sok versenyző és szakértő már jó előre a szökevények nagy esélyeként harangozta be a  napot, így nem meglepő módon a szakasz elején komoly küzdelem alakult ki a nap elmenésébe való bekerülésért. Végül egy négy versenyzőből álló csoport lépett el, köztük a pöttyös trikós Wellens (Lotto), akihez Clarke (EF), Skujins (Trek) és Würtz Schmidt (Katusha) csatlakozott.

A mezőny azonban a várakozásokkal ellentétben nem engedte messzire a szökevényeket, előnyük ritkán haladta meg akár a két percet is. A győzelemre így nem volt esélyük, Wellens viszont a hegyi pontok begyűjtésével vigasztalódott, amivel tovább növelte előnyét a pöttyös trikóért folyó harcban.

A verseny igazán az utolsó 60 kilométeren indult be, amikor a mezőny megkezdte az emelkedőket. Elől a Bora és a Quickstep diktálta a tempót, hátul pedig a gyorslábúak közül először Ewan szakadt le, de a második kategóriás hegy végére alig maradt klasszikus sprinter az élmezőnyben.

Az utolsó kategorizált emelkedőre érve a Sunweb állt előre, a mezőny pedig megfogta a még kitartó szökevényeket, utoljára Skujinsot érték be. Bár többen leszakadtak, a szakasz igazi esélyesei, az emelkedőket jól bíró sprinterek közül szinte mindenki kibírta a hegyet, így Colmarban kisebb mezőnyhajrá várt az elől maradt versenyzőkre.

A hajrához Trentin kapott tökéletes felvezetést, azonban 150 méterrel a vége előtt Sagan olyan tempóban indított, amit senki nem tudott lekövetni, így simán nyerte a szakaszt Van Aert és az olasz előtt. A szlovák versenyző ezzel tovább növelte előnyét a pontversenyben.

Az esélyesek és a sárga trikós Julian Alaphilippe gond nélkül megérkeztek a mezőnnyel, így az összetett élén így nem történt változás. Ez azonban alighanem csak a holnapi szakaszig lesz elmondható, csütörtökön ugyanis majd a Tour első komoly hegyi szakasza vár a versenyzőkre.

A 2019-es Tour de France 5. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Fotók: A.S.O.


Kövesd velünk a 2019-es Tour de France történéseit. Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/tour-2019 oldalon!

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet