A pihenőnapot követően az idei Tour egyik legkönnyebb szakasza várt a mezőnyre. Bár a nagy hőség megnehezítette a versenyzők dolgát, a peloton kényelmes tempóban haladva is elkapta a szökést, így ismét a sprinterek csatázhattak a győzelemért.

Hirdetés

Hirdetés

 

A hétvége izgalmait és a hétfői pihenőnapot követően kedden Nimes városából indult újra a Tour de France mezőnye, hogy megkezdje a verseny utolsó hetét. Bár a szintrajz alapján elsősorban a sprinterek újabb összecsapása volt várható, a nagy hőség (a hőmérséklet a 37 fokot is meghaladta) és a szakasz középső részére előrejelzett oldalszél miatt sokan a szökevényeknek is adtak némi esélyt.

Maguk a versenyzők azonban nem sok fantáziát láthattak a nap elmenésében, mindössze öt versenyző alkotta a szökést. Köztük volt az Ag2r versenyzője, Alexis Gougeard, valamint olyan rutinos tempómenők, mint Lukas Wisnowski (CCC) és Lars Bak (Dimenson Data). A Lotto Soudal és a Jumbo-Visma által vezetett mezőny azonban őket sem engedte messzire, előnyük ritkán haladta meg a 2 percet.

A szakasz így sokáig csendes tempóban csordogált, a címvédő Geraint Thomas ugyan egyszer földre került, de karcolás nélkül megúszta az esetet. Némi izgalomra adott még okot az előre megjósolt nyílt, oldalszeles szakasz, melynek köszönhetően a mezőny tempója 50 kilométerrel a vége előtt jelentősen felgyorsult. Az esélyesek csapatai azonban mind elől helyezkedtek, még az FDJ-vel sem babrált ki egy kósza körforgalom, így ezúttal nem történt szakadás. Ezzel szinte biztossá vált, hogy újra a sprintereké lesz a főszerep.

A hajrá előtt azonban csak beszedte áldozatait a keddi szakasz, az Astana kapitánya, Jakob Fuglsang egy ártalmatlannak tűnő helyzetben bukott és azonnal feladta a versenyt. Bár a dán esélyei már korábban elszálltak a győzelemre, a top 10-es helyezésekért még harcban volt. A mezőny egészét ugyan nem zavarta meg az esés, a nap szökését mégis alig 3 kilométerrel a cél előtt érték csak utol.

A hajrában kicsit szétestek a sprintervonatok, az utolsó méterekre Elia Vivianit vitte tökéletes pozícióba a Quick-Step. Az olaszon azonban meglátszódtak a hegyekben végigdolgozott kilométerek, Caleb Ewan (Lotto Soudal) pedig egy korai hajrával meglepte a többieket és behúzta a szakaszt. Az ausztrál versenyző ezzel második etapját nyerte az idei Tour de France-on. A második helyet Viviani (Decueninck-Quick-Step) a harmadikat pedig Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) szerezte meg.

A sárga trikós Julian Alaphilippe minden probléma nélkül megjött a főmezőnnyel, így továbbra is élen áll az összetettben. Vezető helyét vélhetően szerdán sem fenyegeti majd semmi, hiszen egy hosszú, de zömében lapos etap vár majd a versenyzőkre.

A 2019-es Tour de France 16. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: A.S.O.

A tour alatt Wilier ruhák és kiegészítők -10% kedvezménnyel (x).


Kövesd velünk a 2019-es Tour de France történéseit. Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/tour-2019 oldalon!

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet