Az ország legjobb kerékpáros túraútvonalait táblázzák ki az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosi iroda, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és civilek összefogásában. Idén már a második hullám zajlik, a program keretében az év végéig már közel ezer kilométeren jelzik majd táblák a bringás túraútvonalakat.

Hirdetés

A világon számos helyen jelölnek ki kerékpáros túraútvonalakat a forgalomtól részben vagy teljesen elzárt útvonalakon, ahol zavartalanul élvezhetjük a bringázás örömeit. Ezek a nyomvonalak sokszor nem dedikált kerékpárutak, csupán alacsony forgalmú utak, erdei ösvények. A megoldásnak nagy hagyománya van Németországban, de hozzánk közelebb, az osztrák és a szlovén Alpokban is könnyű belefutni egy-egy bringatúrába.

Fotó: Turista Magazin / Gulyás Attila

Sokan úgy gondolják, hogy csupán egy költségkímélő megoldásról van szó, pedig a táblával kijelölt kerékpáros túraútvonalaknak – amennyiben azokat a hely bringásokkal, szakszervezetekkel együttműködésben jelölik ki – számos előnye van a kiépített kerékpárutakkal szemben is.

 • Sokkal kevesebb pénzbe kerül
 • Az infrastruktúra szinte kész, csak a jelzéseket, táblákat kell kitenni, nem kell éveket várni a tervezésre, megvalósításra.
 • A természetvédelmi területeken csökkenthető a természetkárosítás mértéke
 • A tájegységek átélhetőbbé válnak, élénkül az érintett települések turizmusa
 • A kezdő kerékpárosok alacsony forgalom mellett szerezhetnek rutint, így akár később a városokban is nőhet a kerékpározási arány.
 • A túraútvonalaknak köszönhetően több és képzettebb bringás fog tekerni az utakon, ami javítja a közlekedési kultúrát.

Magyarországon sem ismeretlen a megoldás, 2017-ben már kitáblázásra került egy Pannonhalmát Balatonfüreddel összekötő 110 kilométeres túraútvonal. Az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosi iroda a jövőben tovább bővíti az elérhető útvonalak számát. Helyi civil szervezetekkel és a Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel együttműködve 2018-ban további 650 kilométernyi túraútvonalat terveznek kitáblázni.

Ebből legutóbb a Kastélytól kastélyig elnevezésű, Fertődöt Keszthellyel összekötő útszakasz került átadásra. Magyarország e két kiemelt turisztikai térsége kerékpárral is jól bejárható, a két térséget kitáblázott útvonal köti össze, 13-as sorszámmal jelölve.

Fotó: Turista Magazin / Gulyás Attila

Magyarország két legnagyobb és leglátogatottabb, épített és természeti értékekben is gazdag tavát, a Fertő-tavat és a Balatont köti össze a nyomvonal. Mindkét tó körül kiépített kerékpárút vezet, így a Fertőd – Keszthely szakasz két végpontján igazi kerékpáros paradicsom várja a bringásokat. A Fertő-tavi kerékpárút nagyobb része Ausztriára esik, így valójában az útvonal híd két ország között is.

Az útvonal gazdag látnivalókban, de legfontosabb kincse, hogy hazánk két legszebb kastélya a kezdő és a végpontja: a fertődi Esterházy-kastély és a keszthelyi Festetics-kastély.

Fotó: Turista Magazin / Gulyás Attila

Az egyes szakaszok részenként is teljesíthetőek, és számos érdekességet, látványosságot rejtenek: a kastélyok, templomok, strandok, termálfürdők, szőlőhegyek, csodálatos vulkánok tanúhegyei élménydússá teszik a tekerést.

A 132 km hosszú útvonal alacsony forgalmú, több esetben mezőgazdasági mellékutakon, vagy romantikus erdei úton halad. A települések ideális távolságban vannak egymástól, így a pihenők, megállók is jól tervezhetők az út során. Bármelyik irányból is indulunk, a célnál igazi kerékpáros élmények is várnak bennünket. A szakasz útvonaláról készült GPX fájlt ide kattintva letölthetitek.

Fotó: Turista Magazin / Gulyás Attila

Még idén nyár végére, ősz elejére elkészül az alábbi szakaszon a táblázás:

 • Eger – Mezőkövesd – Poroszló nyomvonal
 • Tokaj – Mád – Sárospatak nyomvonal
 • Velencei-tó – Dunaújváros – Kecskemét – Békés – Gyula
 • EuroVelo11 kritikus szakaszain táblák kihelyezése, javítása

Várhatóan jövő nyárra elkészülnek az alábbi szakaszok is:

 • Csepel-sziget (Ráckeve) turisztikai kerékpáros útvonal
 • Bihari kastélykör
 • Őrség
 • Felső-Tisza vidék, középkori templomok útjának teljes táblázása.

A nyomvonalakra Révész Máriusz, a területért felelős kormánybiztos kezdeményezésére új, egységes arculatú táblák kerültek kihelyezésre, melyekkel mostantól minden kerékpárúton találkozhatunk. A hazai turisztikai kerékpárutak már útszámot is kaptak, amelyek az új arculatú táblákon feltüntetésre kerültek. A táblák tervezésében és kihelyezésében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. részéről az érintett megyei kollégák vettek részt, a munkák koordinálása, táblák beszerzése központilag történt.

Tématámogatás: Készült Magyarország Kormánya támogatásával

Címlapfotó: Turista Magazin / Gulyás Attila

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet