A bringások Dakarja? A montisok Tour de France-a? Sokféleképpen emlegetik a Cape Epicet, egy azonban biztos: az egész világon egyedülállóan különleges és vadregényes sztori az övék.

Hirdetés

Egyszerű lenne annyival elintézni a Cape Epicet, hogy a világ legnézettebb többnapos mountain bike versenye, de ennél sokkal többről van szó. Talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a világon talán a legnagyobb olyan tömegsport rendezvényéről van szó, ahol a profik és az amatőrök is együtt küzdenek az elemekkel.

Itt rögtön értelmet is nyer a Dakarral vont párhuzam: gyönyörű és egyben kegyetlen tájakon küzdenek egymással a csapatok, a nap végén pedig sátortáborban pihennek meg a versenyzők. Szó sincs drága szállodákról és a transzferek sem jellemzőek, legjobb esetben is lakóautókat bérelnek a tehetősebb csapatok.

A résztvevőknek 2019-ban nyolc nap alatt körülbelül 650 kilométert és nem kevesebb mint 16000 méter szintet kell leküzdeniük. A Dél-afrikai terep változatos, kihívásokkal teli, nem ritka a futóhomok, patak-átkelés, vagy a 40%-os kaptatók sem.

Különleges szabályok

Nem véletlenül írok folyamatosan csapatokról, hiszen a Cape Epicen tényleg nincsen egyéni küzdelem. A profiktól, az amatőrökön át a masterekig minden kategóriában kétfős csapatok indulnak, akiknek az egész verseny során 2 perces maximális távolságban kell lenniük egymáshoz képest. A szabály megszegése esetén egy órás büntetést kapnak a párosok, három kihágás után pedig nem folytathatják a küzdelmet. A küzdelmet tovább nehezíti az is, hogy a csapatok nem vehetnek igénybe külső segítséget, minden felmerülő problémát (veszélyhelyzeten kívül) együtt kell megoldaniuk. Az üzenet egyértelmű: a csapattagok tényleg egymásra vannak utalva, csak tökéletes összhangból lehet jó eredmény.

Fotó: warrenski / Flickr

A csapatmunkán kívül akad más érdekes szabályozás is a Cape Epicen. Tilos szemetelni, és a doppinggal kapcsolatban is a zéró tolerancia elvét vallják a szervezők. 2012-ben bejelentették, hogy örökös eltiltást kap az, akit doppingon kapnak, és semmilyen formában (segítőként, csapatvezetőként sem) vehetnek részt a versenyen a csalók. Ez jóval szigorúbb, mint amit a WADA vagy a UCI előír. Eddig két alkalommal kellett alkalmazni a szabályt, mindkét esetben amatőr sportolókat kaptak szabálytalanságon.

A 2019-es verseny

Ezúttal sincs hiány sztárokból, hisz ott van a londoni olimpiai bajnok, kétszeres Cape Epic győztes Jaroslav Kulhavý, és a 2017-es győztes Nino Schurter is.

Rajtuk kívül korábbi országúti World Tour sztárok is vállalkoztak a megmérettetésre.  Joaquim Rodriguez az egykori montis világbajnokkal, José Hermidával alkot egy csapatot. Ott van a mezőnyben az egykori olasz országúti sprinter, Alessandro Petacchi, aki korábbi országútis sorstársával, Francesco Chicchivel vágott neki a terepnek. Magyar versenyző ezúttal nem indul a Cape Epicen.

Magyarországon egyik TV csatorna sem közvetíti a versenyt, de szerencsére a hivatalos YouTube csatornájukon március 17-24 között minden nap nyomon lehet követni a küzdelmeket. Érdemes.

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet