A hajrában indított szökés végén a német Nikodemus Holler nyerte a Tour de Hongrie negyedik szakaszát, megelőzve a sárga trikós Manuel Bellettit, aki megerősítette első helyét az összetett versenyben. A magyarok közül Valter Attila remekelt, aki ötödik lett ezen a napon.

Karcagon Dobos László polgármester és a világbajnoki ezüstérmes cselgáncsozó, Tóth Krisztián indította útjára a Tour de Hongrie negyedik szakaszát. Összesen 182 kilométer és egy komoly emelkedő állt a versenyzők előtt, meglehetősen nagy hőségben.

Hirdetés

Ahogyan azzal előzetesen is számolni lehetett, a szakasz elején egymást érték a szökési kísérletek, Poroszló után, vagyis nagyjából az ötvenedik kilométernél a cseh Barta (Pardus Tufo Prostejov), a német Bichlmann (Bike Aid), a szerb válogatott Danilovics, a szlovákiai Oros Sámuel (Dukla Banská Bystrica) és a spanyol Serrano (Polartec-Kometa) lépett el a mezőnytől. Az ötösfogat négy és fél percig hízlalhatta előnyét, de Hejőkeresztúrhoz érve közeledni kezdett a mezőny, amely a miskolci részhajrá után, a bükkszentkereszti emelkedő előtt utolérte a szökevényeket.

A nagyjából 600 méternyi szintemelkedést jelentő hegymenet szétzilálta a mezőnyt, a hegytetőre Valter Attila (Pannon Cycling Team) érkezett elsőként. A hosszú lejtmenetben ő próbált meg ellépni a többiektől, de a sprintre érkezve az őt üldöző bolyok közül kettő is összezárt, a másodikban megérkezett az olasz Belletti is, aki a sárga trikót viselhette ezen a szakaszon is.

A tizenöt fős élboly együtt érkezett a befutóhoz, Belletti számított a csoportból a legjobb sprinternek, de a német Nikodemus Holler (Bike Aid) meglepő támadást indított ötszáz méterrel a cél előtt, s éppen annyi előnyt tudott szerezni, amennyi már elegendő volt számára a szakaszgyőzelemhez.

A huszonhét esztendős német kerékpáros tavaly megnyerte a Kameruni Körversenyt, de a miskolci pályafutásának eddigi legnagyobb sikere. „Nagyon tetszett ez a szakasz, bár őszintén szólva nem vagyok egy igazi hegyi menő. A hajrára tizenöten maradtunk elöl, szerencsére gyorsan tudtam kanyarodni, egy kis előnyt tudtam szerezni, nagyon örülök, hogy végül meg tudtam nyerni ezt az etapot. Nagy siker a csapatom számára, hogy sikerült szakaszt nyernünk a Magyar Körversenyen!“

A második helyen Belletti futott be, aki ekkor még bosszankodott, de az eredményhirdetésnél már mosolyogni is tudott, elvégre megerősítette első helyét az összetettben, immár fél perccel vezet, s jó esélye van rá, hogy vasárnap megnyerje a 2018-as Tour de Hongrie-t.

Belletti megőrizte a legjobb sprinternek járó zöld mezt is, ahogyan a lengyel Stosz is tovább viselheti a legjobb hegyimenőt illető piros trikót, igaz, mindössze egy pont az előnye a bükkszentkereszti első kategóriás hajrát megnyerő Valter Attilával szemben.

A legjobb magyarnak járó fehér mezt szombati remeklésének köszönhetően Valter Attila vehette át csapattársától, Dina Mártontól.

Valter Tibor az eredményhirdetés előtt azzal a kéréssel fordult a magyar válogatott szövetségi kapitányához, a gratuláló Dér Zsolthoz, hogy „tanítsa meg nyerni“.

„Szomorú ezt mondani, de csak fejben dől el“ – értékelt az MTI kérésére Valter Attila, aki megemlítette: tavaly is hasonló létszámú versenyzővel érkezett meg a sprintre, de akkor nem érezte úgy, hogy érdemes próbálkoznia.

„Az idén már nem hagytam annyiban, próbáltam a helyemet tartani és minél előrébb jutni. A győztes srác nagyon ügyesen csinálta, elkanyarodott ötszáznál. Lehet, hogy nekem is ezt kellett volna tennem, hisz bátraké a szerencse – fejtette ki a 20 esztendős bringás. – Tanulok ebből az esetből, biztos, hogy egyszer-kétszer nekem is összejön majd ilyen győzelem.“

A 2018-as Tour de Hongrie 4. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Fotó: Tdh.hu

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet