Peák Barnabás és Valter Attila után harmadik magyarként Vas Kata Blanka is a kerékpársport elitjében, a World Tourban folytatja pályafutását. A 19 éves, sokoldalú magyar szupertehetséget a legerősebb női sor, az SD Worx csapata igazolta le két évre 2021 júniusától, ahol többek közt a regnáló országúti világbajnok, Anna van der Breggen  csapattársa lesz. 

Hirdetés

A belga Doltcini-Van Eyck Sport-Proximus kontinentális sora a minap tette közzé, hogy magyar kiválósága Vas Kata Blanka távozik a keretből és valamelyik női WorldTeam csapathoz igazol. A hivatalos bejelentésre sem kellett sokat várni, Blanka 2021. június 1-től a legjobb női országúti klub, a holland SD Worx színeiben folytatja, mellyel két éves szerződést írt alá, az SD Worx csapatmenedzsere Danny Stam a következőket nyilatkozta

„Szeretnénk egész évben láthatóak lenni, Vas Kata Blanka segítségével pedig a téli hónapokban is lehetőségünk lesz erre a cyclo-cross versenyeken. Ezenkívül az sem másodlagos, hogy fiatal életkora ellenére jó eredményeket ér el az országúton is. A hegyikerékpározásban is hazája egyik legnagyobb tehetségeként tartják számon, így meg van annak az esélye, hogy idén kvalifikálja magát a tokiói olimpiára, ez pedig a technikai szponzorunk, a Specialized számára is fontos. Mindezek ismeretében nyitottak vagyunk arra, hogy a csapatunkat képviselve mindhárom szakágban tovább fejlődhessen.”

A hölgyek mezőnyében kilenc sor rendelkezik WorldTeam licenccel, közte az SD Worx (ex Boels-Dolmans) is, amely 2010-től meghatározó tagja a karavánnak. 2021-ben a Danny Stam és Erwin Janssen kettőse által vezetett sor keretében olyan kerekesek kapnak helyet, mint az aktuális világbajnok holland Anna van der Breggen, az idei Strade Bianche-győztese, a szintén holland Chantal van den Broek-Blaak vagy a 2019-es Európa-bajnok Amy Pieters, ráadásul a szezon végén van der Breggen – aki valószínűleg sportigazgatóként folytatja – és a belga Jolian d’Hoore is visszavonul, így logikus lépés lehet a fiatalítás a szakmai stáb részéről.

„Az első beszélgetésem Danny Stammel rögtön jó érzésekkel töltött el és úgy gondolom, hogy ez fontos, ha az ember egy új csapat mellett dönt. Az SD Worx megadja számomra a szabadságot, hogy mindhárom szakágban versenyezhessek, ebben a tekintetben pedig Mathieu van der Poel a tökéletes példa számomra, ő már megmutatta, hogy egy bizonyos életkorig kombinálhatók a szakágak. Megtiszteltetés, hogy hamarosan olyan csapattársaim lesznek, mint Anna van der Breggen vagy Chantal Blaak” – nyilatkozta Blanka, aki bízik benne, hogy a hegyikerékpáros szakágban ott lehet majd az ötkarikás játékokon.

Princzinger Péter a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke elmondta: “A magyar sportban mindig is voltak kiemelkedő női ikonok, mint Babos Tímea, Egerszegi Krisztina, Görbicz Anita, Hosszú Katinka vagy Janics Natasa , az ország következő női topversenyzőjét úgy hívják, hogy Vas Kata Blanka. Nem is lehetnénk ennél büszkébbek!”

Címlapfotó: Kaiser Erika

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet