David Gaudu (FDJ) a szökésből elvitte a szakaszt, de az utolsó hegyen az összetettért is nagyon komoly harc volt, Carapaz támadást követően csak az utolsó métereken dőlt el, hogy Roglic megőrzi a piros trikót.

Egy átmeneti, de a várt oldalszél miatt izgalmasan alakuló pénteki szakaszt követően szombaton az utolsó igazi hegyi etap várt a Vuelta mezőnyére. A 17. szakasz az Alto de Covatilla ikonikus emelkedőjén, közel 2000 méter magasan zárult, de koránt sem ez volt az egyetlen nehézség a versenyzők számára, összesen 5 kategorizált hegyen kellett átküzdeniük magukat.

Hirdetés

Az összetett a szakasz előtt kifejezetten szorosan alakult, így jó esély volt rá, hogy a favoritok csapnak össze még egyszer az etapért. Ennek ellenére a mezőny a nap elején viszonylag gyorsan elengedett egy komoly szökést, melyben 32 versenyző tekert, köztük olyan kitűnő hegyimenők, mint David Gaudu (FDJ) vagy David de la Cruz (UAE).

A verseny innentől az utolsó emelkedő lábáig aránylag eseménytelenül zajlott, a Jumbo és a Movistar viszont sokáig nem engedte el messzire a szökést, az elmenés előnye 3 perc fölé nem nagyon nőtt. Utóbbi csapatból Marc Soler fel is ugrott a szökésre, ami végül kb 4 perc előnnyel kezdte meg a Covatillát.

Innen nem volt kérdés, hogy a szökevények egymás között döntik el a szakasz sorsát. Közülük sokáig Ion Izagirre (Astana) vezetett, de végül egyértelműen Gaudu volt a legerősebb, a francia versenyző megérdemelten nyerte a második szakaszát a versenyen.

Hátul az esélyesek az utolsó 3 kilométerig vártak a támadással, ott viszont Richard Carapaz (Ineos) olyan tempóban indult meg, hogy otthagyta az összetettet vezető Primoz Roglicot. A hátralévő kilométereken komoly üldözés kezdődött, de a szlovén versenyző több kiesebb segítséget is kapott, így ecuadori rivális csak megfelezni tudta hátrányát, de nem vette át a vezetést.

Mivel holnap már csak a hagyományos madridi körözés van hátra, ezzel Roglic gyakorlatilag megnyerte az összetettet, így címvédés lesz az idei Vueltán.

A 2020-as Vuelta a Espana 17. szakaszának végeredménye és az összetett állása:


Címlapfotó: Photo Gomez Sport

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet