A verseny egyetlen időfutama alaposan átrajzolta a Vuelta összetettjét. A pihenőnap után nem minden esélyes lába reagált jól a komoly erőpróbára, így a legnagyobb favoritok között is komoly különbségek alakultak ki.

Hirdetés

A hétfői pihenőnapot követően kedden Franciaországban folytatta a versenyt a Vuelta mezőnye, ahol az idei Tour de France útvonalából is ismert Pauban a verseny egyetlen egyéni időfutama várt a versenyzőkre. Ugyan a vasárnapi szakaszon Nairo Quintana (Movistar) felvette a piros trikót, előnye csak 6 másodperc volt Primoz Roglic (Jumbo-Visma) előtt. Mivel a ITT dombos pályáját mintha a szlovén versenyzőre rajzolták volna, előzetesen várható volt, hogy a nap végén átveszi majd a vezetést összetettben. A kérdés inkább az volt, mennyi időt sikerül nyernie riválisain.

Már az elejétől látszott, hogy az időfutam pályája jóval nehezebb mint azt a szintrajz első ránézésre mutatta. Ennek megfelelően az olyan sík tempómenők, mint a német Tony Martin (Jumbo-Visma) gyengébben szerepeltek, a emelkedőket jobban kedvelő specialisták, mint Remy Cavagna (Deceuinck-Qiuck-Step) és Paddy Bevin (CCC) viszont nagy csatát vívtak a vezetésért. Bár az utóbbi kategóriába tartozott, gyengébb időt ment a korábbi ITT világbajnok Vasil Kiryienka (Ineos) is, hiába, az évek még az elnyűhetetlen fehérorosz felett is eljártak.

Bevin állt az élen, amikor az első összetett esélyesek elindultak a pályán. A leghamarabb rajtoló Tadej Pogacar (UAE Emirates) remekül startolt, az első időmérőpontnál át is vette a vezetést. Alejandro Valverde (Movistar) hátránya biztató volt, Quintana és Miguel Angel Lopez (Astana) viszont már a pálya első, papíron inkább nekik fekvő harmadában is elszállni látszottak. Ezt az érzést erősítette Roglic ideje is, aki még Pogacart is több mint 20 másodperccel előzte meg az első időmérőnél.

A szlovén sztár előnye ugyan kisebb ütemben, de tovább növekedett a hátralévő szakaszon a többi esélyeshez képest. Roglic végül 26mp előnnyel nyerte meg a szakaszt Bevin előtt, ennél azonban jóval lényegesebb, hogy a riválisai közül legjobban teljesítő Valverde és Pogacar kettősének is közel másfél percet adott. A két kolumbiai, Quintana és Lopez náluk is gyengébben teljesített, mindketten két perc feletti hátránnyal érkeztek meg.

A várakozásoknak megfelelően tehát Roglic várhatja az élről a folytatást, előnye közel két perc Valverdével szemben. Összetett vezetését vélhetően nem a holnapi, dombos, de valószínűleg ismét a szökevényeknek fekvő szakaszon fogja elveszíteni.

A 2019-es Vuelta a Espana 10. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: Unipublic / Photogomez Sport


Kövesd velünk a 2019-es Vuelta a Espana történéseit! Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/vuelta-2019 oldalon!

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet