A gálaszakaszon még kérdéses volt, kié lesz a zöld trikó, és meglepő módon, a vörös trikós ráment erre a külön versenyre is.

Hirdetés

A hagyományoknak megfelelően az utolsó szakaszon egészen a madridi körpályáig laza, beszélgetős tempóban tekertek a versenyzők. Jutott idő az ünneplésre, pezsgőzésre és képernyőre kerülhettek a nap főszereplői: a Sky speciális, Vuelta győzelmet ünneplő meze, Alberto Contador, aki élete utolsó háromhetes szakaszát teljesíti, és Adam Hansen, aki zsinórban 19. háromhetesét teljesítette, ami a sportágban egyedülálló rekord.

A körpályára érve a Sky nyilvánvalóvá tette, hogy nem engedi el a zöld trikót. Froome-nak a vöröshöz és a kombinációshoz csak célba kellett érnie, a ponttrikóért viszont még versenyben volt Matteo Trentinnel. A részhajrán megpróbálták Froome-ék, de végül Trentin szerezte meg a négy pontot.

A végjátékig kialakult egy elmenés Rui Costával (UAE Emirates), Alessandro de Marchival (BMC) és Nicholas Schultz-cal (Caja Rural), de őket természetesen a végén utolérték. A Quick-Step Floors ismét mesésen vezette fel a hajrát, még az utolsó felvezető ember, a hegyeket jobban bíró Julian Alaphilippe is pont egy enyhén emelkedő résznél került előre, így Trentin bár hosszút kellett hogy nyisson, végül magabiztosan nyerte negyedik szakaszát a Vueltán.

Chris Froome a 11. helyen futott be, így ő szerezte meg a zöld trikót is. Nibali és Zakarin gond nélkül célba értek, így ők alkotják az összetett dobogóját Froome-mal, Contador viszont egy kicsit lemaradt, így ismét átadta Keldermannak a negyedik helyet. A spanyol a célba érkezés után spanyol zászlóval a kezében, csapatával tekert még egy kört a városi pályán.

Christopher Froome győzelme igazán különleges, hiszen egyazon évben legutoljára 1978-ban nyertek Vueltát és Tourt. Bernard Hinault-nak sikerült ez a bravúr, azonban akkor még a Vueltát tavasszal rendezték, így egy kicsit több idő maradt a Tour előtt a regenerálódásra.

Froome-é tehát a vörös, a zöld és a kombinációs trikó is, egyedül a kék pöttyös hegyi trikót kapta meg más. Davide Villella (Cannondale Drapac) 20 ponttal előzte meg Miguel Ángel Lópezt (Astana). A kolumbiai a legjobb fiatalnak járó díjjal vigasztalódhat.

A csapatversenyt az Astana nyerte hat perccel a szakaszgyőzelem nélkül záró Movistar előtt. A legagresszívabb versenyzőnek járó díjat Alberto Contador nyerte.

A mai szakasszal befejeződött az idei háromhetes szezon, azonban hamarosan jelentkezünk a bergeni országúti világbajnoksággal is. Köszönjük a figyelmeteket!

A 2017-es Vuelta a Espana 21. szakaszának, és a teljes háromhetes végeredménye:

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet