Brutális hegyekkel, régen látott befejezéssel jön a 2021-es Vuelta útvonal

Meglepőt húztak a Vuelta szervezői, időfutam jön az utolsó szakaszon.

A járvány által lerövidített tavalyi útvonal után 2021-ben újra 21 szakasszal tér vissza a Vuelta. A szezon utolsó háromhetese ezúttal végig Spanyolországban zajlik majd, az útvonalat pedig egy furcsa rajthelyszín, egy korábban még nem használt kegyetlen emelkedő és egy régen látott befejezés teszi igazán különlegessé.

A szokásos időpontnál jóval később ugyan, de az országúti kerékpáros szezon nagy körversenyei közül mégsem utolsóként, bemutatták a 2021-es Vuelta a Espana útvonalát is. A sok szempontból az utóbbi évek trendjeinek megfelelő útvonal ezúttal is tartalmazza a Spanyol Körre jellemző rövidebb szakaszokat és meredek emelkedőket, de emellett számos meglepő újdonsággal készülnek idénre a szervezők.

Hirdetés

Az első ilyet rögtön a rajthelyszín, Burgos város szolgáltatja, ahol az első etap 8 kilométeres időfutama a híres helyi katedrálisból indul majd: ilyet sem gyakran látunk egy kerékpárversenyen. Ezt követően az első komolyabb erőpróba a szokásoknak megfelelően már nagyon korán, a 3. szakaszon vár az esélyesekre a Picón Blanco emelkedőjének képében.

Ezt követően a mezőny megindul majd az ország déli része felé, ahol a verseny első két hete folyik majd. Az első pihenőnapot megelőzően a legnagyobb kihívást a déli régiókra jellemző rövid és meredek emelkedők jelenthetik, a második hét végén azonban az ország középső részén két kőkemény hegyi szakasz is vár az esélyesekre. Különösen keménynek ígérkezik a 15. szakasz, a Puerto de Mijares hosszú és kegyetlen emelkedőjével.

A verseny igazán azonban az utolsó hétre durvul be, amikor a pihenőnapot követően az északi régiókban, Asztúriában és Galíciában versenyez majd a mezőny. Két átmeneti szakasz mellett itt három nehéz hegyi etap is vár a versenyzőkre, köztük a 17., ahol a szervezők egy korábban a Vueltán még sosem használt emelkedőt, az Alto de Gamoniteirót (14,9 km; 9,7%) tettek meg befutónak.

A rendhagyó ötletek sora pedig ezzel még nem ért véget. Az idei Spanyol Kör ugyanis nem a megszokottaknak megfelelően egy madridi körözéssel zárul majd, hanem a legendás zarándokváros, Santiago de Compostela ad majd otthont egy 34 kilométeres időfutamnak. Utoljára 2014-ben, épp itt rendeztek az utolsó szakaszon (egy jóval rövidebb) TT-t, de korábban emlékezetes volt az 1993-as kiadás hasonló zárása is, ahol a győztes svájci Tony Rominger és honfitársa, Alex Zülle között kevesebb, mint 30 másodperc döntött a végén. Csak remélni tudjuk, hogy az idei verseny is ilyen izgalmakkal fejeződik be.

A 2021-es Vuelta a Espana útvonala néhány számban:

  • 3336 kilométer össztáv
  • Átlagosan 158,9 kilométer hosszú szakaszok
  • Egyetlen 200 kilométernél hosszabb etap (4. szakasz)
  • Érintett országok: 1
  • 6 sík szakasz
  • 8 hegyi szakasz
  • 41,7 kilométer időfutam (két szakasz)
  • Legmagasabb pont: Alto Collado Venta Luisa – 1967 m (9. szakasz)
  • Legrövidebb mezőnyszakasz: 11. szakasz – augusztus 25., szerda – Antequera > Valdepeñas de Jaén – 131,6 km

A 2021-es Vuelta a Espana szakaszai:

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet