Hirdetés

Ha létezik borzalmas nap a Girón, akkor az ötödik szakasz biztosan ilyen. Rövid, könnyűnek tűnő szakaszt áztatott egész nap az ömlő eső.

Hirdetés

Ráadásul a 4. szakasz egyik legnagyobb vesztese Tom Dumoulin (Team Sunweb) alig egy kilométerrel a rajt után feladta a versenyt. A holland térde már tegnap is rondán nézett ki és maga is azt mondta, hogy elég kicsi esélyt lát a folytatásra, de úgy gondolta, hogy legalább megpróbálja, hogy később ne lehessen lelkiismeret-furdalása. Nibali egyik csapattársa, Kristijan Koren már a rajtnál sem volt ott, ugyanis csapata, a Bahrain Merida felfüggesztette őt, miután az UCI értesítette őket, hogy valószínűleg érintett a hónapok óta gyűrűző osztrák doppingbotrányban.

Versenyezni azért kellett az előzmények és a rettenetes körülmények ellenére is. Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), Umberto Orsini (Bardiani-CSF), Enrico Barbin (Bardiani-CSF), Ivan Santaromita (Nippo Vini Fantini-Faizane), Miguel Florez (Androni Giocattoli-Sidermec) és Louis Vervaeke (Team Sunweb) alkották a nap szökését. Közülük Ciccone inkább a visszamaradás mellett döntött, a többiek viszont vállalták az elmenést.

Az egyre jobban ömlő esőben több nagy név is visszacsorgott a versenyigazgató autójához, amiből azt lehetett sejteni, hogy a versenyzők a körülményekre hivatkozva valamilyen módosítást javasolnak a szakaszon. Végül ez meg is történt, az esős körülményekre hivatkozva előrébb hozták a neutralizációs vonalat, vagyis az első terracinai áthaladásnál, 9 kilométerrel a cél előtt mérték a célbeérkezés idejét, onnantól kezdve már csak a szakaszgyőzelemért hajtottak a bringások.

A szökevények közül Vervaeke volt az, aki a lehetetlen körülmények ellenére is igazán komolyan gondolta a versenyzést, egészen 20 kilométerrel a befutóig tekert egyedül az élen, ám onnantól az esélyesek csapatai vették át az irányítást. Az összetettben érdekelt versenyzők és csapataik értelemszerűen Terracináig tekertek csak elöl, onnantól kezdve számukra a napnak vége volt, a szakaszgyőzelemért egy új verseny indult a sprinterek csapatai között.

Némi meglepetésre a folytatásban az Israel Cycling Academy mutatta sokat magát az élen, de a legvégére hirtelen elfogytak, és úgy tűnt, csak a Quick Step és Bora bír valami felvezetésszerűt produkálni a gyötrelmes körülmények között. Vivianinak az utolsó kilométerre jónak is tűnt a helyzete, az olasz bajnok azonban igen hamar elfogyott, jobbról inkább Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) látszott az ötödik szakasz győztesének, de a kolumbiait az utolsó száz méteren megelőzte Pascal Ackermann (Bora – hansgrohe), aki második szakaszgyőzelmét aratta az idei Girón.

Az összetettben nem történt változás, Primož Roglič (Jumbo – Visma) őrzi a rózsaszín trikót Simon Yates (Mitchelton – Scott) és Vincenzo Nibali (Bahrain – Merida) előtt.

A 2019-es Giro d’Italia 5. szakaszának végeredménye és az összetett állása:


Kövesd velünk a 2019-es Giro d’Itala történéseit a flowcycle.hu/giro-2019 oldalon.

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet