A 9575 kilométeres Eastern Divide Trail (EDT) a leghosszabb összefüggő terepfókuszú kerékpáros túraútvonal a világon. Az új-fundlandi Cape Spear-től, a floridai Key West-ig tart, így gyakorlatilag a legkeletibb pontból a legdélibb pontját járhatjuk be az amerikai kontinensnek. Az útvonal több tucat nemzeti parkon és erdőn keresztül vezet, számtalan kulturális, földrajzi és történelmi jelentőségű helyen visz végig – egy életre szóló élménykavalkád.

Hirdetés

Néhány érdekes számadat az EDT-ről:

  • az útvonal 68%-ban nem aszfaltozott úton halad
  • 3%-ban tartogat singletrack élményeket
  • az 1-10 közé eső nehézségi skálán 7 szintű besorolása van
  • 96000 méter szintkülönbség van benne
  • a legmagasabb pontja 1735 méter

Az EDT-t földutak, murvás utak, könnyű és haladó singletrack-kek és csendes mellékútvonalak gondosan megválogatott egyvelege. A természeti látnivalók közül vad és érintetlen, festői tájakon kanyarog az útvonal. Gyakran haladhatunk erdőkön át, folyók mentén és vízesések mellett. Elbűvölő és színes kisvárosok érintésével biztosít kellő háttér infrasturktúrát a túrázóknak.

A 46 éves Eddie O’Dea az első hivatalos túrateljesítő az EDT-n. A teljes túrát Eddie mindenféle nehézség ellenére 78 nap alatt teljesítette. Ugyan egy hurrikán miatt szükséges volt egy kis kerülő, de végül segítség nélkül célbaért Key Westen.

fotók: Eddie O’Dea Facebook

A szavakban nehezen kifejezhető élmény mellett érdemes látni néhány technikai adatot is. Az út alatt Eddie elhasznált 10 pár fékbetétet, 7 abroncsot, 6 doboz Chamois krémet és 14 doboz izomlazító krémet is. Ebből is látszik, hogy egy ilyen extrém túra nem csak a kerékpárra ró komoly terhet, de a túrázóra is.

Eddie azonban az élő példája annak, hogy ha valaki elég elszánt, akkor nincs lehetetlen táv és kihívás kerékpárral sem.

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet