Már kezdtük volna keresgélni az almanachokban, hogy mikor volt utoljára olyan, hogy egy csapat viselte az egész Tour alatt a sárga trikót, de szerencsére erre semmi szükség.

Nem mintha Christopher Froome ellen szurkolnánk, de a kerékpársport megszállottjaiként a kiélezett csatákat támogatjuk, amiben szerencsére a mai nap során nem szenvedtük hiányt.

Hirdetés

Pedig nagyon sokáig nem úgy festett, hogy akár ma megtörhetik a sárga trikóst. A maratoni, 214 kilométeres szakasz elején Stephen Cummings, Thomas de Gendt, Jack Bauer, Marcel Kittel, Diego Ulissi, Koen de Kort, Michael Matthews, Stefan Küng, Nils Politt, Cyril Gautier, Imanol Erviti és Julien Simon szöktek meg a mezőnytől. Kittel és Matthews a részhajráig bírták, ahol az ausztrál volt a leggyorsabb.

A szökevények közül Cummings bírta a legtovább, aki a Port de Balés-n ment el a többiektől. A brit egészen 8 kilométerrel a célig tekert elöl, de a szoros összetett miatt kellett az esélyeseknek a jóváírás.

Ekkor már nem volt ott a sárga trikós csoportjában Contador és Quintana sem. Mindketten a Peyresourde-ön szakadtak le. Fuglsang sem ment ma jól, de neki a tegnapi bukás következtében több apró csontja is eltört a kézfejében, így fájdalmaktól szenvedett. Végül több, mint 20 perc hátránnyal ért célba.

Elöl úgy tűnt, a Sky óriási erődemonstrációra készül. A Peyresourde elején még 4 sky-os segítő volt Froome előtt. Az események akkor kezdtek furcsává válni, amikor Mikel Landa még 2 kilométerrel a cél előtt is ott volt Froome előtt, és kettejük közül a baszk láthatóan jobb formában tekert az élen.

Következett a hajrá az igen meredek Peyragaudes-ön. Először meglepetésre George Bennett indult meg 700 méterrel a cél előtt. Ezt az akciót azonban még higgadtan szerelte a pár főből álló élcsoport. Végül Aru 300 méterrel a cél előtt lószolt be. Ekkor atomjaira hullott a sor, csak Bardet és Urán tudott az olasz bajnokkal menni. Froome bajba került.

Méterről-méterre változtak a különbségek a meredeken. Bardet és Urán a cél előtt kikerülte Arut, de az Astana bringása átvette a sárga trikót, hiszen a halszálkázó Froome 22 másodpercet szedett össze ezen a 300 méteren.

Bardet 2015 és 2016 után ismét szakaszt nyert a Touron és az összetettben 25 másodpercesre csökkentette a hátrányát. Froome lemaradása 6 másodperc. A tisztesség kedvéért megemlítjük Contadort is, aki ismét két percet kapott, de egy helyet javítva a 11. helyen áll az összetettben. Quintana néhány másodperccel járt csak jobban, de ő is 4 perces hátrányban van már az összetettben. Nem az ő Tourjuk ez.

Érdemes még megemlíteni Landát, Meintjest és Daniel Martint, akik mind Froome előtt érkeztek be a hegyen. Mindnyájuk ott van a összetett Top 10-ében, így valószínűleg izgalmas lesz az utolsó hét.

Sőt, már a holnapi nap is, hiszen mindössze 101 kilométeres szakasz vár a bringásokra. Közben azért lesz 3 első kategóriás hegy is.

A szakasz összefoglalója videón:

(Egyébként 1970-ben, 47 évvel ezelőtt volt utoljára olyan, hogy egy csapat vigye végig sárga trikót. Akkor a Faema Faemino csapat uralta a versenyt, Eddy Merckx-szel és Italo Ziliolival)

A 2017-es Tour de France 12. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: A.S.O. / Pauline Ballet

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet