Nézzük, mi történt a bukás után és elemezzük az esélyeseket az időfutam előtt.

Hirdetés

A bukottak naplója

Súlyos szervezői hiba árnyékolta be a hegyimenők első igazán komoly összecsapását a Giro d’Italia 9. szakaszán.

Egy rendőrmotoros rossz helyen állt meg, és a mezőny bal oldalán tekerők közül jó néhányan elestek. Wilco Kelderman (Team Sunweb) volt a legelső áldozat, aki feladta a versenyt. Az eddigi információk szerint nem súlyos a sérülése, de egyik törött ujját műteni kell.

A legrosszabbul a Team Sky járt. Mikel Landa 26 percet veszített, és nem lennénk meglepődve, ha hamarosan feladná a versenyt. Egyelőre vizsgálatokra küldték, mert nagyon fájlalta a lábát (gyakorlatilag fél lábbal tekert fel a hegyre), de ma reggel már jobban érezte magát. Geraint Thomas is elesett, és kiugrott vállal tekerte végig a szakaszt. A befutó után csak annyit mondott „game over”, de saját csapata közleményében már derűlátóbban fogalmazott, ami annak fényében, hogy „csak” öt percet veszített, talán nem is csoda:

„Ez csak arról szól, hogy folytatnunk kell a harcot.

Küzdöttünk és sohasem adtuk fel. Történhetett volna sokkal rosszabbul is. Öt percet vesztettünk, de ebből úgy érzem hármat-négyet az út szélén szedtünk össze, szóval a lábak rendben vannak. (…) Valószínűleg nagyon nehéz lesz most már az összetettet megnyerni, de még mindig sok szakasz van hátra és talán van esélyünk bekerülni a top 10-be, vagy akár még jobb eredményre.” Ne felejtsük el, hogy 2015-ben Alberto Contador válla is kiugrott egy bukás következtében, mégis megnyerte a Girót.

Adam Yates is veszített négy percet a bukásban. Az Orica – Scott összetett menője azonnal folytatta a versenyt egy csere kerékpárral, és bár nem sérült meg komolyabban, négy percet szedett össze a hegytetőig. Leginkább csapatfőnöke, Matthew White volt dühös a történtek miatt, aki szerint ilyennek sohasem szabadna megtörténnie. „Nem tudjuk, hogy a motoros követett-e el hibát, vagy esetleg lefulladt a gép, de ilyet sosem kéne látnunk. (…) Sajnos, úgy érezzük, hogy a Movistar is hibát követett el. A történtek tudatában, és mivel még sok volt hátra a szakaszból, lehetőségük lett volna néhány percet várni, mivel a bukásba sok összetett esélyes is belekeveredett.” – nyilatkozta White a csapat közleményében. White természetesen csalódott, de nem szabad elfelejteni, hogy a Movistar már a bukás előtt is rengeteget dolgozott, így akárhogy is döntöttek, az valószínűleg helyesnek tekinthető, ha versenyzői fejjel gondolkozunk.

Akik játékban maradtak

Nairo Quintana (Movistar team) volt a szakasz győztese, azonban a mozgásában nem volt meg az a fölényesség, amit korábban megszokhattunk. Természetesen vitán felül ő volt a legerősebb a Blockhauson, hiszen sok próbálkozás után a legmeredekebb részen hagyott ott mindenkit, viszont relatíve kevés másodpercet osztott ki Pinot-nak és Dumoulinnek.

Érdekes, hogy a mai időfutamon szinte biztosra veszi a nemzetközi sajtó, hogy leveszik róla a rózsaszín trikót, pedig néhány évvel ezelőtt egy nehezebb hegyekkel tarkított, de karakterisztikájában hasonló időfutamon második helyen végzett Tony Martin mögött (2013-as Baszk Körverseny hatodik szakasza). Persze az csak 24 kilométer volt, de nem lennénk meglepődve, ha nem kapna brutális hátrányt. Quintana minden estre utolsóként fog rajtolni, így már minden időeredményről, tapasztalatról tudni fog.

Tom Dumoulin (Team Sunweb) egyik szeme sír, a másik nevet:

Sz*rul érzem magam, amiatt, ami Wilcóval történt.

– mondta Dumoulin csapattársáról, aki fel kellett, hogy adja a versenyt, mert eltörte az egyik ujját, amit műteni is kell. „Nagyon fontos segítő lett volna az utolsó héten, így csalódott vagyok a történtek miatt.” –  tette hozzá Dumoulin, aki önmaga teljesítményét jónak titulálta, de nem érdeklik a wattmérő adatai. „Egyszer sem néztem hegymászás közben az adatokat. Másra figyelek, jobban érzem magam így. A Giro után jó lesz visszanézni, de most nem érdekel.”

Dumoulin remekül ment a Blockhauson, és a holland trió (Mollema és Kruijswijk) közül egyértelműen ő volt a legerősebb, Pinot is csak az utolsó pillanatban tudta lesprintelni. Mollemát viszont nem érti: „Hollandok vagyunk, dolgozzunk össze, hogy nagyobb előnyt harcolhassunk ki, nem? De sajnos nem tudott vagy nem akart együttműködni, szóval megpróbáltam lerázni. Ötödik próbálkozásra szerencsére sikerült is.”

Dumoulint tartják a mai 39 kilométeres időfutam legnagyobb esélyesének, bár az idei Tirrenón nem teljesített jól. A holland elmondta, hogy minden lehetőséget megragad, hogy átvegye a rózsaszín trikót, de hozzátette, hogy nem csak Quintanára kell figyelni: „Remekül éreztem magam a tavalyi Romandie-n, Pinot mégis jobb volt nálam.” Dumoulin egyébként egyedül ezt az időfutamos szakaszt járta be teljes egészében a Giro előtt.

Thibaut Pinot-ra (FDJ) tényleg érdemes lesz odafigyelni, hiszen az elmúlt években rengeteget fejlődött az időfutamokban és ne felejtsük el, hogy Dumoulint lesprintelte a Blockhauson. Jól mozgott a francia, de Quintanát ő sem tudta követni. A francia egyetértett Dumoulinnel és arra kérdésre, hogy szerepelthet-e hasonlóan, mint a Sunweb kerekese, azt válaszolta:

„Miért ne?”

„Jungels, Thomas és Dumoulin a favoritok, de ha jó napot fogok ki, én is nyerhetek. Nem túl technikás a pálya (…), fekszik nekem. Persze, meglátjuk mire jutok, hiszen nem mentem 40 kilométeres időfutamot tavaly óta. Nem egyértelmű a hegyimenők hátránya, szóval akár Quintana is megtarthatja a trikót, ha jó időt megy.”

Pinot-t kérdezték arról is, mit gondol, milyen formában van Quintana: „Nehéz megfejteni őt, hiszen soha nem beszéltem vele, mindig nagyon koncentrált a versenyeken. A meze mindig nyakig van cipzározva, sohasem látszik rajta, hogy szenvedne, sohasem túlságosan ingerült vagy nyugodt. Sohasem tudhatod, hogy mikor lesz jó vagy rossz napja.”

Vincenzo Nibali (Bahrain Merida) szenvedett a Blockhauson. Nem tudni, hogy egy új stílusról van-e szó (először könyökölve ment utána Quintana támadásainak), de mi inkább arra tippelnénk, hogy egyszerűen a fülén vette a levegőt, azért nem állt ki egyszer sem a nyeregből. Ezt az olasz maga is elismerte: „Főként a fejem vitt előre. Nem reagáltam azonnal, inkább hosszann, fokozatosan gyorsítottam és így jól éreztem magam. (…) Egész nap jól étkeztem, így nem éheztem el, csak tudtam, hogy a hegy utolsó része a legnehezebb. Quintana is ott ment el, ami normális, hiszen 10 kilóval könnyebb nálam. Sokkal robbanékonyabb nálam.” – mondta a címvédő, aki még abban is bízik, hogy tud némi időt nyerni kolumbiai riválisán az időfutamon. Nibali végül is nem rossz időfutam menő, de kiszámíthatatlan a teljesítménye ebben a szakágban.

Akárhogy is, néhány órán belül megtudjuk, mi valósul meg a fentiekből. A közvetítés az Eurosporton 13 órakor kezdődik.

Hirdetés
VIACyclingnews
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet