Hirdetés

A brutális hegyi szakaszon nehéz megnevezni a nap emberét, annyi minden történt. Thomas viszont továbbra is őrzi a sárgát.

Egy sor nagy név adta fel a szakasz előtt vagy közben. A napok óta rosszul teljesítő Rigoberto Urán (EF Education First-Drapac p/b Cannondale) a Roubaix-szakaszon elszenvedett bukása miatt el sem indult, Rick Zabel, Sieberg, Greipel, Gaviria, Gallopin és Groenewgen is feladták a versenyt a nap során. Gruzdev és Taaramäe időlimitet kaptak. A leggyorsabb sprinterek közül már csak Démare, Sagan, Degenkolb, Kristoff és Colbrelli maradtak versenyben.

Hirdetés

A nap szökését először ismét inkább a pöttyös trikóért vívták. Alaphilippe újfent nyert egy hegyi hajrát, így a következő napra is bebiztosította a megkülönböztetett mezét. Az elmenésben a legérdekesebb nevek talán Alejandro Valverde (Movistar) és Steven Kruijswijk (Lotto NL Jumbo) voltak. Kettejük közül a holland keverte jobban a kártyákat, bő hetven kilométerrel a cél előtt támadott és onnantól kezdve majdnem a célig egyedül tekert az élen.

Kruijswijk még a sárga trikóban is reménykedhetett, hiszen az Alpe d’Huez-re bő négy perces előnnyel fordult rá. Hátul viszont kiderült, miért hagyta a Sky a fiatal Egan Bernalt a verseny eddigi részében időt veszíteni. A kolumbiai elképesztő tempót hajtott felfelé a hegyen. Hiába próbált meg támadni Nibali és Quintana is, mindkettejüket néhány száz méteren belül utolérték. Bardet támadása már sokkal életképesebb volt 7 kilométerrel a cél előtt, de ő is csak 10 másodperccel bírt ellépni a többiektől.

Bernal 4,5 kilométerrel a cél előtt borított ki, de az utolsó másodperceiben kiállva olyat vezetett, ami csapattársainak is rosszul esett. Ekkor már csak a sárga trikós Thomas, Froome, Bardet, Dumoulin, Nibali és Landa maradtak elöl. Quintana, Daniel Martin és Roglic is leszakadt a legnagyobb nevek közül. 3,8 kilométerrel a hegytető előtt indult el Froome, aki pillanatok alatt felért Bardet-ra, majd ott is hagyta a franciát és kivégezte Kruijswijket is az élen. A támadás pillanatában egy eddig tisztázatlan baleset is történt, amely következtében elesett Nibali, de az olasz később vissza tudott ülni a kerékpárjára.

Froome nem bírta sokáig elöl, Bardet, Dumoulin és Thomas felértek rá és néhány keményebb támadás után kiderült, hogy nem tudnak egymáshoz képest különbséget kialakítani. A célig felért Landa is, aki elsőként indította a hajrát, de végül Thomas nyert, aki két nap alatt sorozatban második szakaszgyőzelmét ünnepelhette a Tour de France-on.

Thomas győzelméért járó jóváírásnak köszönhetően növelte előnyét az összetettben, csapattársa hátránya 1 perc 39 másodperc. Dumoulin is faragott némileg a lemaradásán második helyének köszönhetően, 1 perc 50 másodpercre van lemaradva Thomastól. Kruijswijk hiába vállalt be hősiesen, két helyet bukott az összetettben, Bardet feltámadása viszont ugyanekkora ugrást ért felfelé.

A trikók tekintetében tehát nem történt változás, de Latour ma elég korán leszakadt így két percre csökkent az előnye a fiatalok versenyében. Bernal több mint két percet vert rá csak ezen a szakaszon, így komoly veszélyt jelent majd rá a verseny további részében.

Holnap egy dombos transzfer szakasz vár a mezőnyre.

A 2018-as Tour de France 12. szakaszának végeredménye és az összetett állása:


Címlapfotó: A.S.O / P.Ballet


Kövesd velünk a 2018-as Tour de France történéseit! Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/tour-2018 oldalon!

 

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet