Pénteken újabb klasszikus Vuelta szakaszt láthattunk, a végén egy, még a Spanyol Kör mércéjével is brutális emelkedővel. A rövid, de kegyetlen emelkedő ismét megszórta az összetett esélyeseket, a végén pedig óriási sakkjátszma döntött a négy legnagyobb favorit között.    

Hirdetés

Egy, az esélyesek számára valamivel nyugisabb etapot követően pénteken ismét komoly erőpróba várt az összetett menőkre. A Vuelta mezőnye 2016-ot követően tért vissza a Mas de la Costa kegyetlen emelkedőjére. A hegy ugyan csak 4km hosszú, de brutális, 12%-os meredekségével így is lehetőséget kínált komolyabb különbségek kialakításra. Egy egészséges Davide Formolonak akár fekhetett is volna az emelkedő, a Bora előzetesen top10 esélyesnek tartott versenyzője azonban tegnapi csúnya bukását követően ma nem állt rajthoz.

Az előző két nap sikeres szökéseit követően ezúttal a mezőny sokáig meggátolta egy komoly elmenés kialakulását. Az első bő óra emiatt nagyon erős, 50km/h körüli átlagtempóban telt, 70 kilométert követően azonban a mezőny mintha belefáradt volna a küzdelembe és elengedett egy nagyobb csoportot. A szökést így 10 fő alkotta meg, köztük volt az egykori világbajnok Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick-Step) és az Henao unokatestéverek mindkét tagja, Sergio (UAE Emirates) és Sebastian (Ineos) is.

Ezt követően a mezőny megnyugodott és lassabb tempóra váltott, a szökevények előnye így 5 perc környékére is növekedett. Ezúttal azonban akadt csapat, ami magára vállalta az üldözést. A Movistar kezdett komoly tempót diktálni, Alejandro Valverdének készítették elő a terepet. A piros trikót tegnapi szökésével felvevő Dylan Teuns (Bahrain-Merida) ezt az iramot nem bírta, már az utolsó előtti emelkedőn leszakadt, elbukva ezzel az összetett vezetést.

A szökevényeknek most esélye sem volt hazaérni, a legtovább Gilbert és Sergio Henao bírták, őket már az utolsó emelkedőn kapta el a mezőny. Innentől az összetett esélyeseké volt a terep. A Jumbo-Visma vette át az irányítást, először viszont Nairo Quintana (Movistar) indult meg. Támadását csak Valverde, Primoz Roglic és Miguel Angel Lopez (Astana) tudta átvenni.

Négyük sakkjátszmája végül az utolsó métereken dőlt el, Valverde 200 méterrel a cél előtt gyorsított a meredeken, a hegyi sprintek koronázatlan királyát pedig ezúttal sem lehetett legyőzni. A második helyen Roglic (Jumbo-Visma) érkezett, pár másodpercet adva a harmadik Lopeznek és Quintananak.

Az Astana kolumbiai versenyzője így is visszavette a piros trikót, amit ha akar, a holnapi, valószínűleg ismét a szökevényeknek fekvő szakaszon könnyedén meg is tarthat majd. Előnye jelenleg 6 másodperc Roglic és 16 Valverde előtt.

A 2019-es Vuelta a Espana 7. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: Unipublic / Photogomez Sport


Kövesd velünk a 2019-es Vuelta a Espana történéseit! Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/vuelta-2019 oldalon!

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet