A Vuelta egyik sajátossága, hogy nem kell sokat várni a komoly hegyi szakaszokra, idén azonban még a megszokottnál is korábban érkezett az első erőpróba. Az összetett esélyesek csatája nem is maradt el, a szakaszt azonban némi meglepetésre egy szökevény vihette el. 

Hirdetés

 

Két egymás utáni mezőnyhajrás szakaszt követően várható volt, hogy szerdán ismét felpörögnek a 2019-es Vuelta eseményei, mivel a mezőny a hegyek felé vette az irányt. A versenyzők L’Elianaból indultak a 170 km hosszú etapon, melynek célja Javalambre emelkedője volt. A közel 12 km hosszú hegy idén először szerepelt a Spanyol Kör útvonalában, 7,8 százalékos átlagmeredekségével pedig várható volt, hogy igencsak megszórja majd az összetett esélyeseit.

A szökésbe vágyó versenyzők úgy érezhették, hogy ez a nap nem róluk, hanem az összetettre hajtókról szólhat majd, így végül csak hárman próbálkoztak elmenéssel. A hegyi trikót viselő Ángel Madrazzot (Burgos BH) a további pontok megszerzése érdekelte, José Herradát (Cofidis) pedig talán bátyja, Jesús tavalyi szökése inspirálhatta, melynek végén a tesó felvehette a piros trikót. Hozzájuk csatlakozott harmadiknak Jetse Bol (szintén Burgos BH).

Ha Herrada 13 perc hátrányával abban reménykedett, hogy a mezőny elengedi őket, úgy tűnt, terve működhet. Az összetettben élen álló Nicolas Roche csapata, a Sunweb ugyan kontrollálta a mezőnyt, a szökevények előnye azonban 10 perc fölé is nőtt, a vezetést pedig más csapat tartósan nem vállalta magára, így az elmenés kerek 9 perc fórral kezdhette meg az emelkedőt. Innentől valószínű volt, hogy ők küzdenek majd a győzelemért.

A Burgos csapatkocsija majdnem rövidre zárta a versenyt, amikor egy óvatlan mozdulattal felöklelte Madrazzot és Herradat, a két versenyző azonban nyeregben maradt és Bollal együtt kezdték a hegyet. Hátul a mezőny az Ineos vezetésével kezdte meg a kaptatót, a brit csapat egy darabig hatalmas tempót diktált. Az első igazi támadásra azonban az utolsó  kilométerekig kellett várni.

3,5 kilométerrel a vége előtt a világbajnok Alejandro Valverde (Movistar) indult meg és ugyan Primoz Roglic (Jumbo-Visma) egy segítővel utolérte, de velük csak Miguel Angel Lopez (Astana) és Tadej Pogacar (UAE Emirates) maradt ott. Egy kilométerrel később a kolumbiai versenyző indított és hagyta ott riválisait.

A szökevényeket azonban már nem tudta utolérni, a hármasból a többször látványosan megfövő, majd feltámadó Madrazzo húzta be a szakaszt, a Burgos ráadásul kettős sikert ünnepelhetett, hiszen Bol jött meg második helyen. Hatalmas eredmény ez a két éve még kontinentális szinten tekerő sornak.

Lopez érkezett elsőként az esélyesek közül, 12 másodpercet adva Valverde és Roglic párosának. Az összetettben is a kolumbiai vette át a vezetést, mivel Roche közel másfél percet kapott tőle. A 25 éves versenyző előnye 14 másodperc Roglic és 23-28 másodperc a Movistar duója, Valverde és Quintana előtt. A következő napokban ráadásul lehetősége lesz ezt tovább növelni, hiszen rögtön holnap ismét egy hegyi befutó vár majd a mezőnyre, igaz, az Ares del Maestrat emelkedője nem ígérkezik ennyire keménynek.

A 2019-es Vuelta a Espana 5. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: Unipublic / Photogomez Sport


Kövesd velünk a 2019-es Vuelta a Espana történéseit! Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/vuelta-2019 oldalon!

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet