Szaúd-Arábiában is változik az élet. Az új intézkedéseik alapján a nőknek már nincs tiltva a kerékpározás.

Amirahal-Turkistani 2015-ben végezte el tanulmányait Boston városában, ahol előszeretettel közlekedett bringával. Miután visszatért Dzsidda régiójába elhatározta, hogy odahaza is biciklire fog ülni. Néhányan kinevették, hiszen ekkor még elképzelhetetlennek tűnt, hogy női kerékpárosok tűnjenek fel az utakon. Szaúd-Arábiában ugyanis egészen mások a vallási előírások, mint Európában. Napjainkra azonban már enyhült néhány korlátozás.

Hirdetés

A nők számára most már nem tilos a kerékpározás, igaz, a konzervatív öltözködési szabályokat még a bringán is ajánlott betartaniuk, ha nyilvános helyen közlekednek. A Szaúd-Arábiában viselt abaya hagyományosan egy fekete, hosszú, laza szabású öltözet. Az elmúlt években azonban már megjelenhettek ennek a ruhatípusnak a színes változatai.

A 30 éves Amirah jelenleg Dzsidda Nemzetközi Főiskoláján tanítja a grafikai tervezést, de saját kezűleg abaya ruhákat is készít odahaza, amik az interneten is elérhetőek. Szabadidejében szeret jógázni és erősítő edzéseket végezni.

Amirahal elmondása szerint Dzsidda változik, nem ugyanaz, mint 5-6 évvel ezelőtt. A női és a férfi munkalehetőségek között sincsenek már akkora eltérések, és egyre több olyan hely van, ahová elmehetnek kikapcsolódni.

Mohammed bin Salman, Szaúd-Arábia koronahercege sok szempontból enyhített a társadalmi korlátozásokon. Megszüntették a filmszínházak 40 éves tilalmát és a vallási rendőrség tevékenységeit is csökkentették a vezetőség tagjai.

Ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy még mindig nem mindenki rendelkezik egyenlő esélyekkel. Néhányan ugyanis ellenzik az új reformokat.

„Van némi változás ez igaz, de csekély dologról beszélek”

– említette meg Amirah, majd hozzátette, hogy nincs sok viszonyítási alapja, csupán a Dzsidda városában megtapasztalt helyzetről tud nyilatkozni.

A mostani szabályozás egy 2013 óta tartó enyhülési folyamat része. Először csak meghatározott célokra (például szórakoztatás) használhatták a kerékpárokat, 2017 őszén pedig már az autóvezetést is engedélyezték.

Hirdetés
VIAIndiatimes

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet