Hetek óta ment a találgatás, hogy vajon az EOLO-KOMETA Cycling Teamből melyik magyar versenyző hol áll starthoz: a Giro d’Itálián vagy a Tour de Hongrie-n. Végre lehullt a lepel; Dina Márton az olasz, Fetter Erik pedig a magyar körversenyen indul. Eddigi eredményeikről, várakozásaikról kérdeztük a versenyzőket, a döntés hátteréről és tervekről pedig Ivan Bassot, a csapat sportigazgatóját.

Hirdetés

 A szintet lépő EOLO-KOMETA Cycling Team februárban szabadkártyát kapott a Giro d’Itáliára. Mivel a háromhetes olasz kör alatt lesz az 5 napos legnagyobb hazai kerékpáros verseny, a Tour de Hongrie is, így egyszerre két verseny alatt is szurkolhatunk a csapatnak, ráadásul mindkét helyen lesz magyar sportoló is.

Dina Márton már Torinóban várja a startot

Mártonnak a Giro d’Italia lesz az első 3 hetes versenye, nagyon örül a lehetőségnek, ugyanakkor kicsit meg is van illetődve. Úgy érzi, hogy jó formában van, a magaslati edzőtábor (Sierra Nevada) sokat segítette a felkészülését, és próbál úgy állni ehhez a versenyhez is, mint az összes többihez. Csinálom a dolgom, amit mondanak a sportigazgatók, és napról napra haladok előre” – fogalmazza meg Márton. Alapvetően az lesz a feladata, hogy szökésbe kerüljön azokon a napokon, amikor kijelölik neki, és persze folyamatosan segíteni a csapatot. Nem szeretne úgy hazajönni, hogy nem mutatta meg magát. Örülne, ha úgy tudna versenyezni, ahogy az idei eddigieken (a Tour of the Alps és a Coppi e Bartali versenyen is a hegyi pontverseny 2. helyén végzett): agresszívan, támadó szelleműen, mindent beleadva a csapatért. „Látszik, hogy mindenki mindent 110%-ig jól akar csinálni, és annak ellenére, hogy mindenki egy kicsit feszült, elég jó a hangulat” – mesélte Marci, aki már a május 8-án startoló verseny helyszínén van Torinóban.

A csapat sportigazgatója, Ivan Basso a Giro d’Italia kapcsán elmondta: „ A Tour of the Alps alatt Márton megmutatta nekünk, hogy szép teljesítményt tud majd nyújtani a Giro egyes szakaszain. Remek a hegyi terepen és kiváló formában van. Évről évre fejlődik, és még sokat fog adni a hazája kerékpársportjának”.

Fetter Erik izgatottan készül a május 12-én rajtoló Tour de Hongrie-ra

2 éve a hazai körverseny egyike volt Erik első országúti versenyeinek, akkor a 17. helyen végzett előző csapata színeiben. Tavaly sérülése miatt – már a Kometa-Xstra Cycling Team versenyzőjeként – nem vehetett részt a Tour de Hongrie-n, de most nagy várakozással néz a verseny elé. Izgalmas évkezdet van mögötte, olyan versenyeken tekert, mint a Strade Bianche, a Coppi e Bartali és a Tour of the Alps. Utóbbin – csapata legjobbjaként –  az összesített verseny 25. helyén végzett, a fiatalok versenyén magyarok közül az első, összesítve pedig 4. helyet szerezte meg. A Coppi e Bartali királyetapján a 65. helyen végzett. És ugyan ezt a versenyt nem tudta befejezni, de előtte élete első World Tour versenyén, a 6. Monumentumként emlegetett Strade Bianchén (amiről sok versenyző úgy tartja, hogy nehezebb, mint a Paris-Roubaix) a 100. helyen zárt. Mountain bike-os múlttal a háta mögött ez az a verseny, aminek a közvetítését mindig megnézte, és ámulattal figyelte, hogy tekernek a poros földutakon a kerékpárosok.

Visszakanyarodva a hazai utakra, a Tour de Hongrie királyetapját várja a legjobban, hiszen a többi alapvetően sík szakasz lesz. A 4. etap a Kékestetőn ér majd véget. Ugyan itt már többször edzett, hiszen edzőtáborközpont is van a Kékesen, a napokban azért elmegy pályabejárásra is. Az utolsó, budapesti szakasz pedig abból a szempontból lesz különleges, hogy itt élőben szurkolhatnak neki a családtagjai, barátai.

„A Tour de Hongrie nagy, színvonalas verseny. Már a szezon elejétől egyértelmű volt, hogy Erik a kora és a felkészültsége miatt itt fog indulni. A verseny színvonala nagyon magas lesz, reméljük, hogy jól fog teljesíteni, és megmutatja, mi van benne” – mondta Ivan Basso a jövő héten startoló 5 napos hazai versenyről.

„Ambíciók komplexusok nélkül” – Ivan Basso

Ivan Basso kérdésünkre elárulta, hogy a Giro d’Italia mellett a szezon másik legfontosabb versenye a csapat számára Tour de Hongrie. (Nem véletlen, hiszen az olasz EOLO mellett a kaposvári KOMETA a másik névadó szponzor.) Ugyanakkor megfogalmazta, hogy az EOLO-KOMETA Cycling Teamnek mindig az épp előtte álló verseny a legfontosabb, hiszen folyamatosan növekvő és fejlődő csapatról van szó. „Ez az első évünk a kategóriában, de határozott elképzeléssel megyünk: minden verseny önmagában is fontos, és a cél az, hogy mindent beleadjunk anélkül, hogy aggódnánk a riválisok miatt. Nagy ambícióink vannak komplexusok nélkül” – foglalta össze a sportigazgató.

A koronavírus alatti edzések kapcsán megosztotta velünk, hogy nagy szerencsének érzi, hogy a körülmények ellenére a lehető legjobbat tudták kihozni a helyzetből. Sok erőfeszítést és erőforrást igényelt ugyan, de nagyon hatékony buborékot tudtak generálni, és Olivában és Sierra Nevadában is eredményes edzőtáborokat szerveztek. A spanyol naptárban szereplő versenyek elhalasztásával szinte egyetlen napot sem versenyeztek februárban, de annál sűrűbb volt a március, és így jobban fel tudtak készülni az előttük álló Giro d’Italiára és Tour de Hongrie-ra.

Címlapfotó: PhotoGomezSport

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet