Hirdetés

A mezőny megérkezett a nagy hegyek közé, a szakasz pedig nem okozott csalódást, parázs csatát láthattunk az összetett esélyesek között.

Hirdetés

Pénteken a Pinerolo és Ceresole Reale közti 196 kilométer hosszú etap várt a mezőnyre, ami az első hegyi befutóval végződő szakasz volt az idei Giro d’Italián. Ahogy várható volt, a tegnapi nap visszafogott támadásai után, ma már igazi összecsapást láttunk a végső győzelemre hajtó versenyzők között.

Rögtön a szakasz elején ismét egy rendkívül erős, 27 fős szökevénycsoport lépett el a mezőnytől. Az elmenésben szinte valamennyi nagy csapat több emberrel képviseltette magát, a Trek és a Katusha pedig egyenesen első számú embereit, Mollemát és Zakarint küldte el a nap szökésébe. Ennek megfelelőlen a mezőny nem engedte messzire az elmenést, hátul Primoz Roglic csapata diktálta a tempót.

A verseny igazán Pian del Lupo hegyén indult be. A 15 kilométer hosszú (átlag 7,1%) emelkedőn az Astana húzta meg a sort. Bilbao tempóját a rózsaszín trikós Polanc már nem bírta, a legnagyobb esélyesek azonban együtt értek fel a hegytetőre. Elöl tovább tartotta magát a szökevénycsoport, a hegyet ismét Ciccone vitte el, tekintélyes előnyre téve szert a kék trikóért folytatott küzdelemben.

Az ezt követő hosszú lejtmenet végére azonban Polanc és számos segítő is visszazárkózott, a szétszakadó szökevénysor mögött egy nagyobb csoport kezdhette meg az utolsó hegyet. A több mint 25 kilométer hosszú (átlag 5,4%) Lago Serrú emelkedő elején az Astana és a Movistar diktált nem túl kemény tempót, így az elől maradt tíz szökevény, köztük Mollema és Zakarin újfent több mint 2 perc előnyre tett szert.

Az első komolyabb támadásra az utolsó 15 kilométerig kellet várni, ekkor Mikel Landa szakadt el az esélyesektől. Őt egy 7 fős sor, benne Roglic, Nibali és Lopez üldözte. Simon Yatesnek ez a tempó sok volt, a brit Vuelta győztes elkészült az erejével és a szakasz végére pont 5 percet kapott. Lopez pechszériája tovább folytatódott, a fiatal kolumbiai ismét technikai probléma miatt szakadt le az esélyesekről.

Roglic igazán csak Nibalira figyelt, így Landa után Majka és Carapaz is otthagyta őket. Elöl Zakarin rázta le társait és tekert tovább egyedül a szakaszgyőzelem felé, amit végül meg is szerzett az orosz versenyző, jelentőset faragva hátrányából. Az esélyesek közül először Landa érkezett a célba, 1:19 hátrányban. Nibali és Roglic párosa végül közel három perc hátrányt gyűjtött. A nap igazi vesztese azonban Lopez, aki 4:14-es különbséggel jött meg.

Sokan dolgoztak le komolyabb különbséget Rogliccal szemben, aki azonban még így kényelmesnek mondható előnnyel vezet. A nap nyertese Mikel Landa lett, a rózsaszín trikó pedig a nagyot küzdő Polancon maradt.


A Sky már Ineos néven fut, de még mindig Pinarello bringákkal versenyeznek. Lesd meg a csapatszínekben pompázó bringákat ide kattintva (x).

A 2019-es Giro d’Italia 13. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Kövesd velünk a 2019-es Giro d’Itala történéseit a flowcycle.hu/giro-2019 oldalon.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet