Hirdetés

Az első hegyi szakasz a korábban hátrányt szenvedők kármentéséről és a szakaszgyőzelemre pályázók hibás döntéséről marad emlékezetes.

Hirdetés

Az első igazán komoly hegyi szakaszon Fausto Coppi 1949-es szakaszgyőzelmét idéztük meg. A legendás olasz kerékpáros 70 évvel ezelőtt olyan szakaszon aratott győzelmet, ami ugyanúgy Cuneoból indult és Pinerolóban végződött, mint a mai. A rajt előtti volt egy fontos szolgálati közlemény: Elia Viviani és Caleb Ewan a várakozásoknak megfelelően hazautazott, Ackermann és Démare viszont még jót meccselhet egymással a ciklámen trikóért.

Ahogyan az várható volt, a hosszú, nagy hegyeket nem tartalmazó első hét után, a 12. szakasz elején óriási szökevénycsoport alakult ki, csupa olyan versenyzőkkel, akik korábban már nyertek szakaszt valamilyen háromhetes körversenyen, vagy legalábbis volt már emlékezetes szökésük. A UAE Team Emirates egy darabig próbálta kontrollálni az eseményeket, de miután tíz perc fölé nőtt az elöl tekerő csoport előnye, biztossá vált, hogy Valerio Conti elbúcsúzhat a rózsaszín trikótól. Szomorúak azonban nem lehettek, ugyanis Jan Polanc révén erős emberük volt az elmenésben.

Miközben a szökevénycsoport sorozatos támadásokkal darabjaira hullott a napot meghatározó, 1000 méter fölötti Montoso hegyen, 33 kilométerrel a cél előtt Miguel Ángel López (Astana) támadott az esélyesek csoportjából és az akcióban részt vett Mikel Landa (Movistar Team) is. A két versenyző a korábban támadó csapattársaik segítségével nagyjából egy percnyi előny tudott kialakítani az esélyesek csoportjához képest.

A lejtmenetre öten maradtak az élen, név szerint Benedetti, Capecchi, Barambilla, Dunbar és Caruso pályáztak jó eséllyel a szakaszgyőzelemre. Nehézségeik azonban nem értek véget, hiszen négy kilométerrel a cél előtt egy meredek, kockaköves emelkedő várt rájuk. Itt Brambilla húzta meg a sort, akivel csak Capecchi bírt menni. A két olasz azonban túl optimista volt az előnyüket illetően, hiszen először Dunbar, később pedig Caruso és Benedetti is felért rájuk. Utóbbi a megfelelő pillanatban indítva simán le is kerülte őket, így pályafutása első szakaszgyőzelmét aratta. Capecchi és Brambilla valószínűleg nem lesz büszke erre a napra, hiszen végül a dobogóra se fértek fel.

A UAE Team Emirates ‘B’ terve sikeresnek bizonyult, Jan Polanc hatodik helyen érkezett a szakaszon, így átvehette csapattársától a rózsaszín trikót. Polanc korábban a 2017-es Giro d’Italián, az Etnán aratott emlékezetes szakaszgyőzelmet és később az összetettben is a 11. helyen végzett, így a négy perces előnyét nézve érdemes lesz vele vigyázni.

Landa és López már csapattársaik nélkül értek a célba, de végül hoztak szűk fél percet a vetélytársaikhoz képest az összetettben. Roglič és a többiek egy csoportban futottak be, így az ő szempontjukból változás nem történt az összetettben.

A Sky már Ineos néven fut, de még mindig Pinarello bringákkal versenyeznek. Lesd meg a csapatszínekben pompázó bringákat ide kattintva (x).

A 2019-es Giro d’Italia 12. szakaszának végeredménye és az összetett állása:


Kövesd velünk a 2019-es Giro d’Itala történéseit a flowcycle.hu/giro-2019 oldalon.

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet