Iszonyú mennyiségű műanyag szemét keletkezik percenként a világban csupán a vizes és üdítős palackok eldobásával. A jelenleg gyártott műanyagok fele pedig csupán egyszer használatos csomagolásként funkcionál. Ezt az esztelen pazarlást, környezetszennyezést helyezte fejlesztésének célkeresztjébe a Cove.

Egyedi fejlesztésük eredménye egy biológiailag lebomló, többször újrahasznosítható vizes palack. A kész termék műanyagnak tűnik, műanyag érzését kelti érintéskor, azonban korántsem műanyag.

Hirdetés

Alapanyaga a PHA, ami egy olyan műanyagalternatíva, amely biológiailag lebomlik, természetesen előfordul, és lebomlása során nem keletkezik mérgező hulladék. Mikroorganizmusok állítják elő erjesztési folyamat során, hasonlóan a sör vagy a joghurt készítéséhez.

A képek forrása: https://cove.co/

Az innováció keretében fejlesztett terméket jelenleg még csak az Egyesült Államokban forgalmazzák, és ott is csak várólistáról lehet bekerülni a vásárlók közé, meghívásos alapon.

A Cove 100%-ban műanyagmentes, így nem bomlik le tartós mikroműanyaggá. Ehelyett szén-dioxidra, vízre és ásványi anyagokra bomlik. Abban az esetben, ha a PHA-részecskék bejutnak a táplálékláncba, az állatok, köztük az ember is ártalmatlanul metabolizálják őket. Ez éles ellentétben áll a testünkben és a táplálékláncunkban jelenleg található mikroműanyagokkal.

Becslések szerint a Cove eltarthatósági ideje a PET vizes palackok eltarthatóságának 80%-a. A gyártó arra buzditja a vásárlókat, hogy töltsék fel és használják újra és újra a megvásárolt palackokat.

A fontos különbség az általánosságban „komposztálható” címkével ellátott termékekkel szemben az, hogy míg azok leginkább szintetikus anyagokból készülnek és ipari komposztálást igényelnek, addig a Cove palackja biológiailag bomlik le, nem igényel speciális eljárásokat.

Érdeklődve figyeljük ezt az innovációt és kíváncsian várjuk az elterjedését!

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet