Jártál-e már az Amazonasnál? Én anyai nagyapámtól hallottam először dzsungelekről, nagy folyókról szóló mesét. Különféle történetek, vagy Verne híres regénye nyomán, esetleg ismeretterjesztő tévécsatornák adásait követve ismerjük, de a valóságban kevesek jutottak el oda. Oka lehet ennek elsősorban a távolság, és az is, hogy az Amazonas vidéke még a XXI. században is egy meglehetősen vad vidék.

Szerencsére azonban van itt a közelünkben egy hasonló táj, amely, ha nem is nyújtja ugyanazt az élményt, mint a dél-amerikai folyó (ahol bizony sokszor a túlélésért is meg kell küzdeni), de jellegében, hangulatában ahhoz nagyon hasonló, persze a mi „civilizált” európai körülményeink között.

Hirdetés

A terület déli határainknál található. Egy, a világon egyedülálló, öt országon (Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Magyarország, Szerbia) átívelő bioszféra rezervátum, amely magában foglalja a Mura, a Dráva és Duna folyók ide eső szakaszait is. Összesen több mint 1 millió hektárt, az ausztriai Bad Radkersburgtól (Mura), Szlovéniában Maribortól (Dráva) a szerbiai Bácspalánkig (Duna), valamint a Dunán észak felé nyúlva Bajáig, azok ár- és kapcsolódó területeit (ideértve a Gemenci-erdőt is). Ha rápillantunk a térképre, látjuk, hogy a Mura és Dráva folyók meglehetősen kacskaringós, sokszor a mai napig is változó mederben teszik meg útjukat.  Zátonyaik, megjelenő és eltűnő szigeteik, szakadópartjaik miatt, vagy a Dráva-Duna torkolat madárparadicsoma okán méltán illik rájuk az Európa Amazonasza elnevezés.

Az elmúlt évszázadokban e folyók mentén élő népek együtt éltek azok változásaival, annak megfelelően alakították gazdálkodásukat, vették ki hasznukat a halászat, mezőgazdaság, vagy a feldolgozóipar (pl. a folyóra telepített hajómalmok) révén. Ezek a vizek a XIX. századi nagy folyószabályozásokból is kimaradtak, a XX. században pedig határalkotó folyók lévén – a létrejövő országok egymással jellemzően rossz politikai viszonya miatt – általában megközelíteni sem volt tanácsos a területet, így a folyópartok, árterületek is megőrizhették természetes jellegüket, nem beszélve a WWF ilyen irányú erőfeszítéseiről, mint például a mohácsi Szabadság-sziget rehabilitációja (amely szintén része az említett bioszféra rezervátumnak).

A bioszféra rezervátumok deklarált célja az ökoszisztéma megőrzése a terület fenntartható módon való fejlesztése, valamint az ezt célzó oktató- és kutató munka. E szempontokat figyelembe véve szinte adta magát a gondolat kerékpáros túraútvonal létrehozására, amely a folyók mentét bejárva kis környezeti terhelés mellett megismerteti az ide érkező turistát a vidék hihetetlen természeti, történelmi és kulturális gazdagságával, lehetőséget adva ugyanakkor a helyi vállalkozásoknak, hogy termékeiket, szolgáltatásaikat kínálják.

A kerékpáros projekt az Amazon of Europe Bike Trail nevet kapta, és a bioszféra rezervátum létrehozásához hasonlóan, az abban közreműködő öt ország különféle szervezetei kezdtek dolgozni rajta (a projekt magyarországi gazdája a Nyugat- Pannon Terület és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. lett).

A fejlesztők mertek nagyot álmodni, és hosszas munkával, sok-sok egyeztetéssel hivatalos szervezetek, önkormányzatok, helyi gazdasági szereplők között, kialakult, és kijelölésre került egy 1250 km hosszú, biztonságosan bejárható, nemzetközi sztenderdeknek megfelelő útvonal.

Ez az útvonal kerékpárutak és kisforgalmú közutak hálózata; két részre oszlik, egy északi és egy déli útvonalra. Mindkét út az ausztriai Mureckből indul, és Magyarországon, Mohácson ér véget. Az északi útvonalat 11, a délit 16 szakaszra osztották fel a szervezők, és úgy alakították ki, hogy a folyókhoz minél közelebb fussanak, ugyanakkor a helyi látnivalókból minél többet mutassanak meg. Mindkét útvonal a teljes hosszon jól láthatóan és egyértelműen ki van táblázva, és minden szakasz végén épült egy állomás, egy kerékpáros pihenő egységes Amazon of Europe Bike Trail arculattal, térképpel, szerelőállomással, több helyen e-bike töltővel. Elkészült és letölthető ezen felül egy telefonos applikáció, vannak nyomtatott térképek, tehát a kerékpáros turista minden segítséget megkap, hogy akár az egész útvonalon, akár annak egy-egy szakaszán végigguruljon, és meglássa, megízlelje, megtapasztalja, vagy akár kipróbálja, átélje azt a felsorolhatatlanul sok élményt, amit ez a vidék nyújtani tud.

Az Amazon of Europe Bike Trail projekt még erre is rátesz egy lapáttal! Része egy Közép-Európában is egyedülálló foglalási rendszer, melyben a kerékpáros turistának elegendő csak azt meghatároznia, hogy mely szakaszt, vagy szakaszokat járná be, és a központ biztosítja az ezekhez tartozó szálláshelyeket. Jellemzően félpanziós ellátással reggeli és vacsora biztosításával, szerződött, igényes szálláshelyeken. Igény esetén csomag transzfer is kérhető és van egy napi 12 órában hívható ügyelet is. Ez utóbbi mentést biztosít bármely felmerülő probléma esetén.

Különféle kiegészítő programok közül is választhatunk, például vízitúrázás, vezetett gyalogos túrák, madármegfigyelés, kézműves programok, fesztiválokon való részvétel, borkóstolás, vagy fürdőprogramok. Az Amazing Amazon of Europe program keretében pedig úgynevezett csodapontokat mutatnak a túrázóknak. Murakeresztúron például kipróbálható a fazekasság, Horvátországban pedig aranyat is moshatunk a Murán.

Látszik, hogy egy rendkívül komplex szolgáltatást kapunk, ahol a helyszínen már valóban csak az élmények befogadása, az önfeledt kerékpározás a dolgunk.  El kell persze ismerni, hogy ez nem a legolcsóbb módja a kerékpáros turizmusnak. Azonban ez a projekt létrehozói szerint is egy jövőbemutató turisztikai termék, mely tőlünk nyugatabbra igen nagy népszerűségnek örvend.

A Flowcycle magazin képviseletében a projektgazdák meghívására végig tekerhettem az Amazon of Europe Bike Trail északi útvonalának N3 jelölésű szakaszát, a szlovéniai Lendvától Letenyéig.  A kirándulás során meglátogattuk a lendvai Vinarium Towert, a szécsiszigeti műemlék vízimalmot és a Bivalyrezervátumot, a Kistolmácsi-tavat, élveztük a gosztolai Gosztola Gyöngye Hotel, a letenyei Radics Panzió vendéglátását, valamint részt vehettünk még egy vízitúrán is a Mura folyón. Sajnos egy kiadós zápor elmosta a bázakerettyei túrát, és a kitartóan zuhogó eső miatt a Vétyemi-erdő ősbükköse mellett is éppen csak elsuhantunk, de a felsorolásból is kitűnik, hogy a vidék igen bővelkedik látnivalókban.

Aki már ráunt a sokadik Balaton-körre és valami újdonságra vágyik, mindenképpen járja be a térséget, nem fog csalódni! Ha az Amazon of Europe Bike Trail booking centerének szolgáltatásait vesszük igénybe a túrához, akkor a szervezők a bevétel egy részét a régió természetvédelmi projektjeinek finanszírozására fordítják. Ha önszervező módon vágunk neki a környéknek, akkor az applikáció mellett nyomtatott térképek, útbaigazító táblák lesznek segítségünkre.

A felfedezéshez kívánok mindenkinek jó utat, hátszelet!

Hirdetés
Polgári foglalkozását tekintve irodista (nyolc óra a gyárban), hivatására nézve „Kerékpáros erdőjáró”, aki kamaszkorában egy Szputnyik versenybicajjal a Szentes környéki utak összes relációját, később trekking kerékpárral az ország mellékútjait járta, jelenleg a hegységek lehető és lehetetlen ösvényeit térképezi fel egy Mountain Bike nyergében, kevés otthonülő idejében pedig ezeket az élményeket próbálja átadni rövidebb-hosszabb írások formájában itt és más fórumokon (lásd pl. Strava).

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet