Lehetünk akármennyire elővigyázatosak, egyszer-egyszer előfordulhat, hogy egy szép nagy olajfolttal mintázzuk be a nadrágunkat. Ilyenkor jön a kérdés: mégis hogy a fenébe fogjuk ezt kimosni? Utánajártunk.

Tudjuk, sokféle olaj, és ezáltal olajfolt létezik, van ami enyhébb, van, ami makacsabb, de legelőször most megpróbálunk a komolyabb szennyeződésekre megoldást találni, amiket leggyakrabban egy rosszul betűrt nadrágszár és a láncvédő hiánya okoz. Később jöhetnek a házi praktikák.

Hirdetés

Megjegyzés: A komolyabb vegyszereknél, tisztítószereknél ajánlott elolvasni a figyelmeztetést. Ügyeljünk arra, hogy ne menjen szembe, és lehetőleg ne érintse a bőr felületét se.

 1. Tipp

A Bicycling szakemberek véleményére hivatkozva megemlíti, hogy ha olajfoltos lett a ruhánk, akkor azt ne dobjuk be azonnal a mosógépbe. A meleg víz hatására ugyanis könnyen lehet, hogy még nehezebbé, vagy akár lehetetlenné válik majd az olajfoltot eltávolítani. Helyette:

 • Alkalmazzunk valamilyen zsíroldó anyagot, amit a ruhára kenünk.
 • Hagyjuk néhány percig állni.
 • Dörzsöljük át kefével.
 • Ez követően hűvös vízzel öblítsük le.
 • Majd ezt a folyamatot ismételjük addig, amíg a folt el nem tűnik a ruhából.

Hogy mennyi időt vesz igénybe ez a procedúra, az függ a szennyeződés mértékétől és a ruha anyagától is. Nagyon vékony anyagú ruha esetén azonban előfordulhat, hogy romlani fog a ruha minősége, ha túl sokat dörzsöljük.

 1. Tipp

Az alábbi videóban egy egyszerű, de működő praktikát láthattok.

 • A folyamat kezdetén legelőször mosogatószert önt a nadrágjára, amit ezt követően néhány óráig állni hagy rajta.
 • Utána meleg vízzel átmossa a csap alatt ismét mosogatószert használva, amit kefével alaposan átdörzsöl.
 • Ezt a műveletet addig végzi, amíg tiszta nem lesz a nadrág.

A felvételek alapján valóban működik ez a módszer, hiszen a farmernadrágon nyoma sem marad a foltnak.

Ne feledkezzünk meg az étkezési olajról, valamint a zsírról sem, amiktől természetesebb alapanyagokkal is megválhatunk, anélkül, hogy vegyszerekkel károsítanánk környezetünket és ruhánk minőségét. Ha kedvenc ruhánkat összepiszkoltuk, de a későbbiekben még szívesen eltekernénk benne valahová, akkor hasznát vehetjük ezeknek a tippeknek.

Megjegyzés: Ha nem szednék ki első tisztításra ezek az anyagok az olajfoltot a ruhánkból, akkor meglehet érdemes újra próbálkozni a módszerrel, hiszen ezek olykor jóval kíméletesebb és enyhébb tisztítószernek minősülnek, ugyanakkor kevésbé terhelik a környezetünket.

 1. Tipp

Meglehet, eszünkbe sem jutna, pedig a hintőpor is jó módszer lehet. Talán hátránya, hogy kicsivel több időt igényel, de ha valakinek nem azonnal kell csodát tennie a ruhájával, akkor kipróbálhatja. Egyszerűen csak dörzsöljük a hintőport a foltba, majd 1 napig hagyjuk állni rajta. A felesleget természetesen nyugodtan leporolhatjuk róla. Másnap puha sörtéjű kefével gyöngéden dörzsöljük át a felületet, majd mossuk ki a ruhát.

 1. Tipp

A szódabikarbóna tényleg elképesztően sok mindenre jó.

Így mosd a kulacsodat!

Ez esetben keverjük be a szódabikarbónát vízzel úgy, hogy kenhető, pasztaszerű állagot alkosson. Tegyük fel a foltra. Körülbelül 30 percig hagyjuk állni, majd mossuk ki a ruhaneműt.

 1. Tipp

Nagy meglepetésre a fehér színű táblakréta is beválhat ilyen esetben, mivel a krétapor képes felszívni a koszt. Dörzsöljük át a foltot a krétával, majd hagyjuk állni 1-2 órát. Poroljuk le, ezt követően moshatjuk is a ruhát.

 1. Tipp

Az ecethez és a szódabikarbónához hasonlóan a kukoricakeményítő is népszerű tisztítószer. Tegyünk egy kis tálba 2-3 kiskanál kukoricakeményítőt, majd annyi vizet, hogy ez is egy pasztaszerű állagot alkosson. Kenjük a ruhára, hagyjuk 20-30 percig hatni, ezután öblítsük ki belőle az anyagot, majd mossuk ki az öltözéket.

 

Neked is vannak jó ötleteid az olajfoltok eltávolítására? Megoszthatod velünk kommentben! 🙂

Hirdetés
VIABicycling

1 hozzászólás

 1. A zsíros, olajos foltokat játszi könnyedséggel távolítja el a vegytisztítás. Ha nem gond kiadni 1-2 ezer forintot, akkor nem érdemes házi praktikákkal vesződni. Érdemes a ruhatisztítóra bízni!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet