Létezik Balassagyarmaton egy igazi bringás szentély, melyet mindenkinek érdemes egyszer meglátogatnia, aki érdeklődik a kerékpározás iránt. Ha pedig éppen az Ipoly térségébe terveznénk kerékpártúránkat, akkor kiegészítő programként javasolt kitérőt tenni a múzeumba, mely látogatóközpont is egyben a környéken túrázók számára. 

Hirdetés

A múzeum ötletét a 2019-es Tour de Hongrie verseny adta, amikor a rendezvény idejére kiállított néhány kerékpárritkaságot pár gyűjtő. A múzeum alapítója, Olexa Miklós beszélgetésbe elegyedve a gyűjtőkkel megtudta, hogy legtöbbjüknek tárolási problémáik vannak, ezért nehéz az egyéni gyűjteményeket bővíteni. Ő ekkor döntötte el, hogy helyet biztosít ezeknek a ritkaságoknak, melyek különböző gyűjtőktől érkeztek hozzá.

Mivel a tulajdonos fia is rendelkezett jó néhány régi darabbal és emléktárggyal, így közösen fogtak neki a kerékpármúzeum kialakításához.

A gyűjtemény ugyan önerőből épül, de meglehetősen sokrétű és érdekes kiállítási darabbal büszkélkedhet. Megtalálhatóak itt futóbiciklik, fából és kovácsolt vasból készült velocipédek, favázas és klasszikus kerékpárok, de versenybiciklik, mountainbike, BMX, túrakerékpárok, szobabiciklik és egészen speciális biciklik is, így trabicikli, háromkerekű versenykerékpár és dongómotos Csepel kerékpár is. Van egy jelentős Csepel, Weis Mannfréd, Rákosi Mátyás művek által gyártott gyűjtemény rész is.

A kiállítás teljes áttekintést nyújt a kerékpárok fejlődéstörténetéből az 1800-as évektől kezdődően napjainkig. Kapcsolódó gyűjteményekben láthatóak még kerékpáros mezek, sapkák, versenycipők, csengők, dinamók, különféle pumpák és még egy kerékpár lámpa kollekció is van.

A múzeum legújabb darabja pedig egy saját készítésű, egyedi óriás könyv a kerékpározás fejlődéstörténetéről Leonardo da Vinci 1492-ben készült vázlataitól kezdődően napjainkig.

Miklós másik szenvedélye egy összefüggő túrarendszer kialakítása az Ipoly mentén, mintegy 200 kilométeren. A folyó mentén ugyanis rengeteg történelmi és kulturális emlék található – így igazán vonzó célpont lehet a kerékpárral túrázók számára is. Így a két szenvedély ötvözetéből a Kerékpár Múzeum egyben az Ipoly Túraközpont látogatócentrumává is vált.

Aki tehát ellátogat a múzeumba, az nem csupán a gyűjteményt tekintheti meg, hanem teljekörű tájékoztatást kap a programlehetőségekről, szálláshely és étkezési lehetőségekről az Ipoly teljes hosszában. Emellett kerékpárkölcsönzés, szerviz, kerékpár és személyszállítás is lehetséges a forrásig és a torkolatig.

Bringás kalandozások palócország három fő tájegységén

A múzeum és a látogatóközpont megtekintése bejelentkezés alapján működik. A belépődíj felajánlás alapú, a befolyt összegeket a kiállítás fenntartásra és fejlesztésre fordítják.

Honlap: https://www.1kerekparmuzeum.hu/
Belépődíj: felajánlás alapú, melyet a fenntartásra és a fejlesztésre fordítanak

.

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet