A 2020-as Tour de France első pihenőnapja után kegyesek voltak a szervezők, és tükörsima szakaszt jelöltek ki a mezőnynek. Ennek ellenére nem volt problémamentes ez a nap, pedig rég láttunk ennyire eseménytelen sprintbefutót ilyen magas szinten. 

A második hét több csapat számára igen magas frekvencián rezgő léccel indult, hiszen több csapat is éppen csak átcsúszott a kötelező koronavírus-teszten, ráadásul maga a versenyigazgató, Christian Prudhomme is csomagolt, miután rajta is kimutatták a Covid-19-et. A pozitív esetekről alább olvashattok részletesebben.

Hirdetés

Éppen hogy megúszták a csapatok – 3 koronavírusos eset a Tour de France-on

Ezek után valószínűleg mindenkiben felértékelődött, hogy egyáltalán rajthoz állhattak a Tour de France 10. szakaszán, így a borítékolható sprintbefutó ellenére két svájci, Stefan Küng (Groupama-FDJ) és Michael Schär (CCC) léptek el a mezőnytől. A kettős nem viccelt, az első órában 49 fölötti átlagot tekertek, de a mezőny sem amerikázott, folyamatosan 1 perc környékén loholtak a nyakukban.

A 69. kilométeren jött el a nap első bukása, aminek következtében a Mitchelton-Scott elvesztette Sam Bewley-t. A bukás vélhetően az óriási tempó és a tengerszint közeli útszakaszokból kifolyólag folyamatosan váltakozó szél miatt történhetett. A mezőnyt közben javarészt a Deceuninck – Quick-Step vezette, a belga csapat hathatós munkájának köszönhetően már 80 kilométerrel a cél előtt hátbavágták a szökevényeket.

Nem sokkal később ismét bukás következett, ezúttal egy körforgalom és az úttest közepére rakott magas járdasziget okozta a bajt – egyszerűen nem fértek el elegen az úttesten. Itt már több komoly esélyes, Tadej Pogačar, Guillaume Martin és Caleb Ewan is a földön találták magukat, de látszólag egyikük sem sérült meg komolyabban, és gond nélkül vissza is zárkóztak a mezőnyre. Az utolsó harminc kilométeren további két kisebb bukás történt, de az igazán esélyesek elöl tudtak maradni a végéig.

A hajrában sokáig jó helyen mozgott a Sunweb, de a döntő pillanatban, 800 méterrel a cél előtt Michael Mørkøv tökéletes helyzetbe hozta Sam Bennett-et, aki befejezte a Quick-Step egész napos munkáját és élete első Tour de France szakaszgyőzelmét ünnepelhette. Ritkaság, de az ír bajnokra sorban rakta a kereket Caleb Ewan, Peter Sagan és Elia Viviani, de egyik sprinter sem tudta lekerülni a másikat, lényegében abban a sorrendben futottak be, ahogy megkezdték egymás mögött a hajrát.

Sam Bennett már elmondhatja magáról, hogy mindhárom nagy körön nyert pályafutása során szakaszt, ráadásul átvette a vezetést a zöld trikó pontversenyében is. A sárgánál nincs változás, Primož Roglič áll az élen, előnye 21 másodperc Egan Bernallal és 28 másodperc Guillaume Martinnel szemben.

A 2020-as Tour de France 10. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: A.S.O./Pauline Ballet

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet