A világjárvány miatti korlátozó intézkedések a kerékpáros versenyeket sem kímélik. Az elmúlt időszakban számos esemény lett elhalasztva, vagy került módosított időpontban megrendezésre. Sajnos maga a vírusfertőzés is okozott problémákat a versenyzők között, sokan a betegség miatt hagytak ki versenyeket. Most újabb tényező is szerephez jut az eddigi korlátozások mellett – ez pedig az oltások száma.  

Hirdetés

Franciaország sportminisztere Roxana Maracineanu ugyanis bejelentette, hogy kizárólag teljesen beoltottak vehetnek részt versenyzőként, személyzetként vagy akár nézőként is ezeken a sporteseményeken. Február 15-től pedig a harmadik oltás meglétét is elvárják az indulóktól, ha négy hónapnál régebben volt a második oltása az érintett személynek.

A UCI felmérése alapján ugyan jellemzően magas az átoltottság a versenyzők között, de ez csapatonként igen eltérő lehet. Ez azt eredményezheti, hogy az indulókat és a kísérőszemélyzetet a korábbi szempontok helyett oltási státuszuk alapján kell beválogatni az egyes versenyekre. Ez pedig több szempontból is aggályos lehet minden érintett számára.

Csak az elkövetkező időszakban is több, jelentős franciaországi versenyt érint majd ez az új szabályozás:

• Grand Prix La Marseillaise – Január 30.
• Etoile de Bessèges – Február 2-6.
• Tour de la Provence – Február 10-13.
• Tour des Alpes Maritimes – Február 18-20.
• Párizs-Nizza – Március 6-13.
• Downhill világkupa Lourdes – Március 26-27.

A júliusi Tour de France-ra vonatkozó szabályozást most még megjósolni sem nagyon érdemes a jelenlegi helyzet alapján. Azonban az is látszik, hogy ez a korlátozás nem egyedi – valószínűleg több ország is csatlakozni fog valamilyen módon a szabályozás ezen formájához. A legközelebbi ománi és a saudi tour versenyeken is hasonló szigorításokat vezettek be, tehát ez az elvárás vélhetően nem csupán a francia versenyeket érinti majd az idei évben.

A fenti intézkedések teljesen átírhatják az egyes csapatok stratégiáját és indulását az előttünk álló versenyszezonban.

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet