Általában a filmrendezők két fontos dologra fókuszálnak. A történetmesélésre és a hangulat átadására. De melyik a fontosabb?

Hirdetés

Tedd fel magadnak a kérdést biciklizés közben: „Azért csinálom, hogy erős/menő/gyors… legyek, vagy mert szeretem csinálni?”

A hangulat/érzés az, amiért a legtöbben bicikliznek, nem a ”történet” amit elmondhatnak magukról. Ez majdhogynem az élet minden részére igaz. Más sportok, zenélés… Fontosabb, hogy épp hogy érzed magad mint az, hogy mit csinálsz.

Christopher Nolan (rendező) a Dunkirknél szintén inkább a háború hangulatát akarta átadni, méghozzá úgy, hogy egy történet helyett eseményeket rakott a filmbe. Ez azt jelenti, hogy nincsenek hősök, nem létezik ”a gonosz”, és karakterfejlődések sincsenek. Az egyetlen, ami létezik a háború és annak a hangulata. A Nightcrawler is a főszereplő hangulatát akarja átadni a nézőnek, csak ellentétben a Dunkirkel, ezt a történetmeséléssel éri el.

Mivel nincs történet, nincs történetmesélés és karakterek sem. Ilyet korábban nem sokszor láthattunk a mozivásznon, így nehéz értékelni a látottakat. Ami viszont mindenképpen kiemelkedő az a képi és a hangi világ. A Drive című film is erre a két pontra fókuszál, csak talán nagyobb sikerrel.

Ha hagyod magad elmerülni a film hangulatába, és nem okoz gondot a hagyományos, A-tól B-ig tartó történetmesélés hiánya, akkor iszonyatosan jó élményben lesz részed, ellenkező esetben viszont az sem kizárt, hogy merő unalom fog kerülgetni a bő másfél órában. A Dunkirk a műfajában megpróbált egy kicsit újat mutatni, de Nolantől így is többet várna az ember.

Bár hozzátartozik az alapműveltséghez a háborús események legalább dióhéjban való ismerete, mégis kicsit félrevezető, már-már ”hollywoodi” a befejezés. A film lezárása egyáltalán nem realisztikus és már teljesen elmegy a „Hú dejó hogy jól vagyunk most már minden jó lesz!!” irányba.

Összességében a Dunkirk megfelelő szemüvegen keresztül nézve remek moziélmény. Igen, ezt tényleg a moziban kell megnézni, de számolni kell azzal is, hogy a különböző mozis oldalakon szereplő kimagasló értékelések nem biztos, hogy találkozni fognak a te élményeddel.

Hirdetés
Összegzés
Értékelés
dunkirk-cel-vagy-az-ut-lenyegA Dunkirki eseményeket bemutató film. Nem értékelhetetlen, de Nolannek nem a legjobb rendezése.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet