A nyolcvanas évek egyik tipikus amerikai álom-melója volt a részvényügynöki állás, de hogyan lesz valakiből ezután biciklis futár?

Hirdetés

Ha a Google Maps 10 perces becslésével szemben 6 perc alatt szállítok ki egy 3km-re eső címre, a prémium szolgáltatás akkor sem lesz olyan szembetűnő (és az elismerés is elmarad), az éttermek által elvesztegetett idő miatt. Viszont időnként a legnagyobb tisztesség esik meg velünk, amikor egy cégtől rendelnek különböző helyekről egy időben, és mi előbb érkezünk mint a konkurencia.

Futár pályafutásom csúcsa mégis az volt, amikor a múlt héten sávváltásból kielőztem egy taxit és az csak az én megérkezésemet követő percekben érkezett meg utasával, akinek a vacsoráját házhozszállítottam. Az utas kapkodva kifizette a taxit, majd mentegetőzésbe kezdett, amiért kicsit félre kalkulálta a megérkezésének idejét, de mivel nekem nyilvánvalóan kedvemre volt a szituáció, mosolyogva annyival búcsúzott:

quicksilver

Akkor azt hittem a full fényvisszaverős dzsekim miatt mondta, de valamiért túl hangzatos volt ahhoz, szóval ragugliztam.

A Quicksilver (magyarul Ezüstkerék) egy futár film, aminek nyitó jelenete arra döbbentett rá, hogy talán mégis lehet feljebb egy futár számára mint megnyerni a helyi derbit a Papa John’s pizzások ellen:
A film bevezetőjében egy az említetthez hasonló bringa vs taxi versenyt láthatunk. Ahol a taxisnak nem kell megbirkóznia a kerékpárutakból származó hátrányokkal, viszont egy Olimpia ezüstérmes sprinterrel igen, ugyanis a futárt nem más játssza, mint Nelson „the Cheetah” Vails.

Ezért tekerek az autók között a bringaút helyett

Akiknek nem mond sokat a név, Nelson volt az első afroamerikai bringás, aki olyan neves eseményen, mint az Olimpia kimagasló eredményt tudott elérni (Slim Robinson-t érdemes nem ide keverni). Jelentős bringás sporttörténelmi teljesítménye mellett, az én figyelmemet azzal ragadta még meg, hogy a való életben is futárként kezdte a kerékpáros pályafutását.

A nyitójelenetet követően a részvényügynök Jack Casey-t alakító Kevin Bacon veszi át a főszerepet, aki miután pár perc leforgása alatt mindenét (3 millió $) elbukva maga is futárnak áll.
A soron következőkben Terri bemutató napján keresztül ismerhetjük meg a többi futárt. Terri, a fontossága ellenére, meg Tolsztoj női karaktereinél is kidolgozatlanabb. Terri idegenvezetője, Hector, aki mexikói bevándorló és már nem igazán lelkesedik a futárkodásért, de ezt inkább a folyamatos kitörési kísérleteiből, mintsem panaszkodásaiból tudhatjuk meg. Kulcsfontosságú szereplő meg Voodoo is, aki a helyi gengszter, Gypsy megbízására szállít kétes tartalmú csomagokat.

A film egyik fő cselekménye akkor kezd kibontakozni, amikor Voodoo és Gypsy között megromlik a kapcsolat. A magánügy később más futárokat is érinteni fog, amikor Gypsy Terri hátrányos/kiszolgáltatott helyzetét kihasználva akarja őt is beszervezni a törvényen kívüli tevékenységeibe. A Quicksilver másik fő vezérszála Hector kitörési próbálkozásainak és a Jackre nehezedő nyomásnak (amit családja és barátnője terhel rá, hogy menjen vissza tőzsdézni) az összefonódása.

Gypsy karakterének gagyisága, a fő történetszálnak nem igazan válik javára és azon kívül, hogy Terri a film végére úgy-ahogy megtanul beszélni, túl sok karakterfejlődésnek sem lehetünk tanúi. Viszont egy kérdést feltesz a film, hogy „mi szüksége van egy magán embernek 3 millió dollárra?”(amíg mások sokkal nagyobb szükségben vannak).

A Quicksilver is van olyan béna, mint a Premium Rush, de legalább könnyebben bele lehet látni valami tartalmat, és számomra szórakoztatóbb volt, mint a másfél órára elnyújtott fixi reklám.

Hirdetés
Összegzés
Quicksilver / Ezüstkerék film
mindent-elvesztett-tozsdecapa-de-bringaban-ujra-megtalalta-magatA nyolcvanas évek egyik tipikus amerikai álom-melója volt a részvényügynöki állás, de hogyan lesz valakiből ezután biciklis futár? Ha a Google Maps 10 perces becslésével szemben 6 perc alatt szállítok ki egy 3km-re eső címre, a prémium szolgáltatás akkor sem lesz olyan szembetűnő (és az...

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet